INML eliberează din nou certificate de virginitate la cerere. Firea: „Un barbarism crunt”

DE Alin Crișan | Actualizat: 28.11.2022 - 21:28
Gabriela Firea - Foto: Digi24

Gabriela Firea a spus, la o dezbatere cu organizaţii ce militează pentru drepturile femeilor din România, că procedura eliberării de certificate de virginitate este de „un barbarism crunt”.

SHARE

Procedura de eliberare la cerere a certificatelor de virginitate a fost reluată, anunță ministrul Familiei, Gabriela Firea, deşi a avut o discuţie cu conducerea IML pe această temă. Aceasta a spus, la o dezbatere cu organizaţii ce militează pentru drepturile femeilor din România, că este vorba despre „un barbarism crunt”, iar România nu ar trebui să mai accepte ca „fetițele să fie marfă de schimb, de tranzacţionare”.

„Sunt foarte des întrebată în legătură cu un subiect pe care mi-aş dori să îl dezbatem, care este opinia mea ca mama, ca părinte, ca senator, ca ministru şi opinia colegelor mele de la ANES în legătură cu certificatele de virginitate care sunt solicitate încă în acest moment pentru adolescentele din România. Un barbarism crunt, consider că acest lucru nu ar trebui să se mai întâmple, am avut întâlniri cu asociaţii care militează pentru drepturile fetelor, adolescentelor, tinerelor”, a spus Gabriela Firea. 

Ea a spus că a avut întâlniri pe această temă cu conducerea INML, care anunțase public că nu va mai emite astfel de certificate la cerere.

„Ce s-a întâmplat pe urmă? Deşi s-a anunţat public că nu se vor mai elibera la cerere astfel de documente medicale, cu ghilimele, aş putea spune, totuşi procedura s-a reluat la anumite insistenţe. Nu este responsabilitatea ministerului Familiei dar eu  trag un semnal de alarmă, câtă vreme vom considera că o tânără care nu are 18 ani, care nu şi-a încheiat studiile, poate fi o marfă, poate fi vândută de către părinţi şi nu doar în anumite comunităţi, înseamnă că acceptăm cu toţii că este normal ca fetele să abandoneze şcoala, să avem din ce în ce mai multe minore unde, din păcate suntem pe locuri fruntaşe la aşa nu, în ceea ce priveşte acest fenomen al mamelor minore şi adolescente.

Ne dorim cu toţii o creştere a natalităţii, dar o natalitate sănătoasă, din partea unor femei care decid pentru propria persoană, care îşi încheie studiile sau învaţă o meserie. Dacă nu reuşeşte să urmeze toate studiile, măcar să înveţe o meserie şi să înveţe ce este viaţa, este foarte important şi de aceea alături de dumneavoastră militez pentru această conştientizare. Să nu mai acceptăm ca în România fetiţele să fie marfă de schimb, de tranzacţionare, să se poată face acest lucru şi prin prisma acestor certificate de virginitate solicitate în mod barbar de către părinţi, pentru a creşte suma, pentru a negocia, fireşte”, a spus Gabriela Firea.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te