Incidente la vot: În Mureș, un alegător s-a filmat pe Facebook în timp ce vota

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 27.09.2020 - 15:43
Polițist într-o secție de votare. Sursa foto: Digi24.ro

Amenzi de peste 38.000 de lei, date duminică, pentru încălcarea legii electorale. Bătăi în secția de vot, furtul unei ștampile, mită pentru alegători - acestea sunt câteva din incidentele înregistrate astăzi în secțiile de votare din toată țara.

SHARE

În total, până la ora 15.00, oamenii legii au primit 318 de sesizări referitoare la posibile contravenții sau infracțiuni electorale, dar 119 nu s-au confirmat în urma primelor verificări. Cu privire la alte 111 sesizări, se efectuează în continuare verificări.

Până la această oră, au fost aplicate 54 de sancțiuni contravenționale, fiind aplicate 20 de avertismente scrise și 34 de amenzi în valoare de 38.000 de lei.
Cele mai frecvente fapte contravenționale sesizate au fost de continuare a propagandei electorale, sfătuirea alegătorilor cu cine să voteze, fotografierea sau filmarea buletinului de vot.  În plus, se efectuează cercetări cu privire la 37 de infracțiuni precum coruperea alegătorilor sau fraudă la vot, a precizat Ministerul de Interne, într-un comunicat de presă. 

Lista infracțiunilor petrecute până la ora 15.00: 

- Ca urmare a cercetărilor efectuate astăzi de către polițiștii din Măgurele, județul Ilfov s-a dispus măsura reținerii față de un bărbat care a oferit 200 de lei altor două persoane pentru a vota un anumit candidat.

-Precizez ca în urma unei altercații produse între 2 candidați în fața unei secții de votare din Moldova Nouă, polițiștii au întocmit un dosar penal pentru loviri și alte violențe.

-La o secție din orașul Tg. Secuiesc, un candidat a refuzat să poarte mască de protecție în secția de votare în timp ce își exercita dreptul la vot. Acesta a fost sancționat contravențional cu amendă în valoare de 1.800 lei.

-Polițiștii constănțeni au fost sesizați cu privire la faptul că dintr-o secție de votare lipsește o ștampilă de vot. În urma verificărilor s-a stabilit faptul că un bărbat și-ar fi exercitat dreptul de vot, iar apoi ar fi părăsit secția de votare, având ștampila asupra sa. În cauză a fost întocmit un dosar de cercetare penală sub aspectul săvârșirii infracțiunii de furt.

-Poliția Municipiului Sebeș s-a sesizat din oficiu cu privire la faptul că la o secție de votare urna mobilă a fost transportată fără a fi asigurată pază din partea structurilor MAI”. Se fac verificări sub aspectul comiterii infracțiunii de ”Nerespectare a regimului urnei de vot”.

- În localitatea Năvodari, Constanța, polițiștii au fost sesizați cu privire la faptul că, la o secție de votare o persoană ar fi primit 5 buletine de vot. În urma cercetărilor s-a stabilit faptul că cele sesizate se confirmă, persoana în cauză aplicând ștampila și pe buletinul în plus. Acesta a fost anulat, restul de 4 buletine fiind introduse în urnele de vot. În cauză a fost întocmit un dosar de cercetare penală sub aspectul săvârșirii infracțiunii de fraudă la vot.

- Un caz similar în Ciocârlia. Polițiștii au fost sesizați după ce membrii comisiei au constatat că un bărbat a introdus în urne 2 buletine de vot și mai avea asupra sa alte 3. A fost întocmit dosar de cercetare penală pentru fraudă la vot.

- În Tuzla o femeie a îndemnat două persoane să voteze un anumit candidat la primărie. Persoana în cauză a fost identificată și sancționată contravențional cu amendă în valoare de 1.400 de lei.

- În București, prin apel 112 a fost sesizat faptul că pe două panouri video, amplasate în sectorul 5, ar rula clipuri cu conținut electoral. În urma verificărilor a fost identificat administratorul direcției ce gestionează panourile video și i s-a aplicat o sancțiune contravențională în valoare de 1.000 de lei.

- La o secție de vot din sectorul 3 a fost sesizat faptul că un delegat al unui partid ar fi dat unui votant un buletin de vot pre-stampilat cu un anumit candidat. În urma verificărilor s-a constatat că această situație nu se confirmă.

- Într-o localitate din Arad, o femeie, cetățean moldovean, și-a exercitat dreptul de vot la o secție de vot din Nădlac, fără a avea acest drept, persoana respectivă având doar drept de ședere pe teritoriul României. Polițiștii s-au sesizat din oficiu pentru săvârșirea infracțiunii de fraudă la vot.

- La o secție de vot dintr-o localitate din Vâlcea membrii secției au înmânat unui număr neprecizat de persoane 14 buletine de vot în plus pentru alegerea primarului localităţii. În cauză s-a întocmit dosar penal pentru fraudă la vot.

- Într-o localitate din Mureș a fost primită o sesizare cu privire la faptul că o persoană s-a filmat în cabina de vot în timp ce își exprima opțiunea de vot, apoi a postat-o pe o rețea de socializare. Se efectuează verificări în vederea identificării persoanei.

- În localitatea Chirileu, din același județ, în fata secției de votare s-au adunat aproximativ 50 de persoane, care protestau la adresa primarului în funcție. La fața locului s-au deplasat echipaje de poliție și se efectuează verificări.

- Polițiștii din Hoghiz, județul Brașov, au fost sesizați cu privire la faptul că administratorul unei societăți comerciale dintr-o altă localitate, ar fi oprit mai multe cărți de identitate ca garanție pentru cumpărăturile făcute de anumiți clienți. În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de împiedicarea exercitării drepturilor electorale.

-Președintele unei secții de votare din Caracal a fost informat cu privire la faptul că la aproximativ 50-60 de metri de secția de votare, în curtea unui cetățean, se află un panou pe care sunt încă afișe electorale. Panoul a fost îndepărtat, iar persoana a fost sancționată contravențional de către jandarmi pentru încălcarea legislației electorale.

-În județul Cluj, polițiștii efectuează verificări cu privire la posibile fapte de mită electorală săvârșite în preajma unor secții de votare din localitățile Mera și Suceagu.

În Capitală și în 18 județe au fost înregistrate și 25 de cazuri medicale, în majoritatea cazurilor fiind vorba de lipotimii, stări de amețeală sau traumatisme suferite în cădere în urma leșinului. Pentru 5 persoane, a fost nevoie de transport la spital, restul primind primul-ajutor la fața locului de la echipajele SMURD.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te