Înalta Curte a respins contestația lui Drăghici în dosarul privind subvențiile PSD de la stat

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 19.02.2020 - 18:24
Mircea Drăghici, fostul trezorier al PSD

Curtea Supremă a respins definitiv, miercuri, contestațiile formulate de Mircea Drăghici, fostul trezorier al PSD, în dosarul în care procurorii DNA îl acuză de infracțiunile de utilizare a subvențiilor în alte scopuri decât acelea pentru care au fost acordate și delapidare.

SHARE

Dosarul, trimis în judecată vara trecută, se află la nivel de cameră preliminară, contestațiile formulate de Mircea Drăghici, dar și de PSD fiind respinse definitiv miercuri.

Reamintim că Newsweek România a dezvăluit, în exclusivitate, în toamna lui 2018, cum sume importante din subvențiile primite de PSD de la stat ar fi fost cheltuite de Mircea Drăghici în scopuri personale. În urma dezvăluirilor făcute de Newsweek România, procurorii DNA au demarat o anchetă și l-au trimis în judecată pe Drăghici.

„Respinge, ca nefondate, contestaţiile formulate de inculpatul Drăghici Mircea Gheorghe şi persoana vătămată Partidul Social Democrat împotriva încheierii nr.315 din data de 13 septembrie 2019, pronunţată de judecătorul de cameră preliminară din cadrul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie – Secţia penală, în dosarul nr. 1983/1/2019/a1. Obligă contestatorii la plata sumei de câte 200 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare către stat. Definitivă. Pronunţată în şedinţa de camera de consiliu, astăzi, 19 februarie 2020”, se arată în minuta ședinței de judecată.  

Procurorii scriu în rechizitoriu că în perioada februarie - iunie 2018, Mircea Drăghici, având atribuții de gestionare și administrare a bunurilor și fondurilor bănești aparținând PSD, a utilizat suma de 380.000 euro provenită din subvenția acordată partidului de către Autoritatea Electorală Permanentă, pentru a-și cumpăra un imobil în cartierul Pipera, orașul Voluntari, județ Ilfov.

„Cu acești bani, inculpatul a acoperit parțial, în proporție de peste 2/3, valoarea imobilului respectiv. Plata din subvenții a sumei respective a fost disimulată prin încheierea unui contract de închiriere din care reieșea că banii ar fi plătiți de partid drept chirie, iar nu pentru beneficiul trezorierului”, notează DNA. 

Anchetatorii au stabilit că în februarie 2018, în exercitarea funcției de trezorier, Mircea Drăghici, împreună cu o persoană din familie, a negociat și a convenit să achiziționeze, de la un vânzător, un imobil cu valoare de circulație de peste 500.000 euro, pe care să-l achite, în parte, cu sume de bani pe care le gestiona în calitate de trezorier, și în parte, cu fonduri proprii.

„În ziua de 15.02.2018, au fost încheiate două contracte: o promisiune de vânzare cumpărare între vânzătorul imobilului și persoana din familia inculpatului pentru suma de 180.000 euro (plătită din fonduri proprii), dar și un contract de închiriere între același vânzător și formațiunea politică (care practic îi asigura vânzătorului imobilului că va încasa diferența până la valoarea reală de peste 500.000 euro, din subvențiile primite de partid).

Contractul de închiriere fusese încheiat pentru o perioadă de 10 ani (01.03.2018 – 01.03.2029), valoarea totală a chiriei de 380.000 euro urmând a fi achitată timp de 18 luni.
În realitate, întreaga contravaloare a contractului a fost achitată în avans, într-un interval de timp de 5 luni din sume de bani provenite din subvenția acordată formațiunii politice în baza Legii nr. 334/2006, privind finanțarea activității partidelor politice și a campaniilor electorale”, se arată în comunicatul Direcției Naționale Anticorupție. 

După declanșarea controlului de către Autoritatea Electorală Permanentă cu privire la utilizarea subvențiilor de către PSD, a fost reziliat contractul de închiriere, precum și promisiunea de vânzare-cumpărare și au fost restituite sumele de bani încasate cu titlu de chirie și pentru achiziționarea imobilului, arată procurorii. 

A cumpărat și mașini cu banii PSD

DNA a mai descoperit că Mircea Drăghici ar fi dispus scoaterea, din patrimoniul PSD, a unui autoturism de lux (marca Mercedes Benz model GLE 350 Coupé) cu o valoare de 324.800 lei, fără încasarea contravalorii acestuia la momentul înstrăinării.

„Concret, data de 10.07.2017, formațiunea politică, prin trezorier, a cumpărat autoturismul anterior menționat, iar după numai câteva zile, autoturismul ar fi fost vândut unei persoane din familia trezorierului, însă contravaloarea acestuia nu a fost încasată de partid la data înstrăinării bunului.

Banii pentru autoturism au fost plătiți abia la data de 23.08.2018.

Formațiunea politică a ales ca, în urma propriilor analize, să își exprime poziția procesuală, cu privire la constituirea de parte civilă, până la începerea cercetării judecătorești în cauză”, a menționat Direcția Națională Anticorupție.

Dosarul a fost trimis spre judecare Înaltei Curți de Casație și Justiție.

Newsweek România a dezvăluit în premieră aceste informații

Newsweek România a dezvăluit în decembrie 2018 că peste 1,8 milioane de lei și trei Mercedesuri de aproape 200.000 de euro sunt beneficiile personale ale cuplului Mircea și Georgiana Drăghici din banii publici primiți de către PSD drept subvenție.

Deputatul Mircea Drăghici a fost trezorierul Partidului Social Democrat, funcție direct subordonată șefului partidului. Adică lui Liviu Dragnea. Cu alte cuvinte, orice decizie a trezorierului PSD era, practic, o decizie a șefului PSD.

Din această postură, Mircea Drăghici gestionează banii partidului. Iar un partid care se laudă cu peste 400.000 de membri are un buget generos. 

Și nu doar din cotizații: numai din subvenția de la stat, PSD a încasat peste 83 milioane de lei din 2017 până la zi. 

O parte din acești bani publici, necesari – în principiu – activităților cotidiene, organizatorice ale unui partid, câteva milioane s-au dus în stângisme „de caviar”: bolizi de lux precum Mercedes V Class, Mercedes GLE Coupe 350 D și Mercedes GLK 250. 

Cele trei mașini – cumpărate cu banii jos de către PSD! - valorează în jur de 188.000 euro. 

Și, culmea, nici măcar nu au fost folosite în folosul partidului, ci al deputatului Mircea Drăghici și al soției acestuia, Georgiana Drăghici. Cât se poate de personal.

Astfel, soția fostului trezorier Drăghici, Georgiana Drăghici, conducea Mercedesul GLE Coupe 350 D pentru care PSD a plătit 324.799 lei. 

Citește anchetele Newsweek România

Anchetele care au schimbat viața publică

CEL MAI CITIT DOSAR Trezorierul PSD, bolizi de lux și contracte pentru soție din bani publici

DNA confirmă o nouă dezvăluire Newsweek: Mircea Drăghici i-a oferit soției un Mercedes din banii PSD

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2020 NEWS INTERNATIONAL S.A.