În fieful lui Oprișan, Spitalul Județean Vrancea este condus de un penal, condamnat pentru furt

DE Mircea Marian | Actualizat: 31.03.2020 - 13:50
Dancila, in campanie la spitalul din Vrancea, în noiembrie 2019 Foto: Editie de Vrancea

Managerul Spitalului Județean Vrancea, Constantin Mândrilă, a fost condamnat penal în 2008, pentru că a furat conserve din rezerva de stat. Spitalul județean este în subordinea Ministerului Sănătății, dar presa arată că PSD a controlat numirea lui Mândrilă.

SHARE

În noiembrie 2012, cel care a semnat ordinul de numire a lui Mândrilă a fost Raed Arafat, pe atunci ministru al Sănătății. 

„PSD pregătește marea schimbare în sistemul sanitar din Vrancea cu un membru de partid acuzat de furt pe timp de calamitate.

Constantin Mândrilă, poreclit "secretarul conservă" pentru că a furat din alimentele sinistraţilor, a reuşit să câştige concursul pentru funcţia de director al Spitalului Judeţean de Urgenţă "Sf. Pantelimon" din Focşani cu nota 9,58, în condiţiile în care lucrarea i-a fost corectată de colegii săi de la Partidul Social Democrat.

„Mândrilă a fost implicat într-un dosar de furt în 2005, când în apartamentul său au fost găsite 150 conserve din carne de porc însemnate, fiind ajutoare din rezerva de stat a României. Acestea au ajuns la el acasă prin intermediul șoferului, câțiva vecini au văzut, s-au revoltat, au confiscat o conservă și au făcut o reclamație la poliție”, precizează jurnalista Silvia Vrânceanu.

Atunci a primit o condamnare de 3 luni cu suspendare“, scria site-ul postului B1 Tv la 17 noiembrie 2012. 

Presa locală a prezentat constant achizițiile suspecte făcute de acesta.

„Constantin Mândrilă, directorul penal al Spitalului Județean Focșani și protejat al liderului PSD Marian Oprișan, pune pe butuci unitatea spitalicească din Vrancea: achiziții publice defectuoase, sporuri ilegale la greu pentru apropiați și încasarea unor taxe în mod nejustificat“, scria, în 2019, expressud-est.ro. 

În februarie 2020, Expres de Vrancea arăta: „Constantin Mîndrilă, managerul Spitalului Județean de Urgenţă „Sf. Pantelimon” din Focşani a fost condamnat definitiv de către Curtea de Apel Galați să plătească un prejudiciu de aproape 700 de milioane de lei vechi, în solidar cu alți patru angajați din subordine, pentru o pagubă adusă chiar instituției pe care o conduce.

Mîndrilă a încheiat cu o firmă privată un contract de „prestări de servicii de consultanță privind prevalidarea datelor clinice medicale ale spitalului”, în fapt o cheltuială nejustificată așa cum a reieșit dintr-un control al Curții de Conturi, aducând prejudicii unității spitalicești.

La fel de grav este faptul că la data încheierii contractului la nivelul unității nu fusese aprobat bugetul, iar operațiunea nu a fost supusă controlului financiar preventiv propriu.

„Prin încheierea contractului bugetul unității a fost prejudiciat cu suma de 68.941 lei din care 64.480 reprezintă plăți nelegale, suma de 2677 lei reprezintă dobânzi, iar 1784 lei penalități de întârziere”, s-a arătat în documentul întocmit de Curtea de Conturi“. 

În noiembrie 2019, presa a relatat cum și-a făcut Viorica Dăncilă campanie în acest spital. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te