În ce condiții va fi sărbătorit Paștele ortodox anul acesta. Starea de alertă va fi prelungită

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 08.04.2021 - 17:20
Inquam Photos / Virgil Simonescu

Guvernul are pe ordinea de zi a ședinței de joi un proiect de hotărâre prin care este prelungită starea de alertă cu încă o lună. În noaptea de Înviere, în timpul Paștelui ortodox, credincioșii vor putea să iasă din locuințe pentru a merge a slujbă.

SHARE

Conform hotărârii care ar urma să fie discutată în ședința de Guvern, starea de alertă se va prelungi cu încă 30 de zile, începând cu 13 aprilie 2021.

Între 1 mai și 2 mai, toate localităţile vor putea permită circulaţia persoanelor în afara locuinţei/gospodăriei, în intervalul orar 20,00-5,00 pentru deplasarea şi participarea la slujbele religioase.

De asemenea, proiectul mai prevede ca în toate localităţile să se permită circulaţia enoriașilor musulmani în afara locuinţei/gospodăriei, în perioada 8 mai - 9 mai 2021, în intervalul orar 20,00-5,00 pentru deplasarea şi participarea la sărbătoarea religioasă specifică lunii Ramazan.

În zilele de 23 aprilie și 30 aprilie 2021, în toate localitățile, operatorii economici care desfăşoară activităţi de comerţ/prestări de servicii îşi pot organiza şi desfăşura activitatea în intervalul orar 5,00-20,00.

Hotărârea mai prevede și limitarea gradului de ocupare a structurilor de primire turistice cu funcţiuni de cazare turistică la cel mult 70% din capacitatea maximă a acestora, în următoarele localităţi:

a) Zona Mamaia Nord, județul Constanța
b) Năvodari, județul Constanța
c) Mamaia și Mamaia-Sat, județul Constanța
d) Constanța, județul Constanța
e) Agigea, județul Constanța
f) Eforie Nord, județul Constanța
g) Eforie Sud, județul Constanța
h) Techirghiol, județul Constanța
i) Tuzla, județul Constanța
j) Costinești, județul Constanța
k) Neptun-Olimp, județul Constanța
l) Jupiter, județul Constanța
m) Cap Aurora, județul Constanța
n) Venus, județul Constanța
o) Saturn, județul Constanța
p) Mangalia, județul Constanța
q) 2 Mai, județul Constanța
r) Vama Veche, județul Constanța.

Citiți proiectul de HG AICI

Măsurile care vor rămâne în vigoare: 

1. - în toate localităţile, unde incidenţa cumulată la 14 zile este mai mare de 4 şi mai mică sau egală cu 7,5/1.000 de locuitori, se interzice circulaţia persoanelor în afara
locuinţei/gospodăriei în zilele de vineri, sâmbătă şi duminică în intervalul orar 20,00-5,00, cu următoarele excepţii:
a) deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuinţă/gospodărie şi locul/locurile de desfăşurare a activităţii profesionale şi înapoi;
b) deplasarea pentru asistenţă medicală care nu poate fi amânată şi nici realizată de la distanţă, precum şi pentru achiziţionarea de medicamente;
c) deplasări în afara localităţilor ale persoanelor care sunt în tranzit sau efectuează călătorii al căror interval orar se suprapune cu perioada interdicţiei, cum ar fi cele efectuate
cu avionul, trenul, autocare sau alte mijloace de transport de persoane, şi care poate fi dovedit prin bilet sau orice altă modalitate de achitare a călătoriei;d) deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/însoţirea copilului, asistenţa persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilităţi ori decesul unui membru de familie;

2. - în toate localităţile, unde incidenţa cumulată la 14 zile depăşeşte 7,5/1.000 de locuitori, se interzice circulaţia persoanelor în afara locuinţei/gospodăriei în intervalul orar 20,00-5,00, cu următoarele excepţii:
a) deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuinţă/gospodărie şi locul/locurile de desfăşurare a activităţii profesionale şi înapoi;
b) deplasarea pentru asistenţă medicală care nu poate fi amânată şi nici realizată de la distanţă, precum şi pentru achiziţionarea de medicamente;
c) deplasări în afara localităţilor ale persoanelor care sunt în tranzit sau efectuează călătorii al căror interval orar se suprapune cu perioada interdicţiei, cum ar fi cele efectuate
cu avionul, trenul, autocare sau alte mijloace de transport de persoane, şi care poate fi dovedit prin bilet sau orice altă modalitate de achitare a călătoriei;
d) deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/însoţirea copilului, asistenţa persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilităţi ori decesul unui membru de familie.

Măsurile instituite în localitățile prevăzute la pct. 1 nu se aplică dacă incidența cumulată la 14 zile este mai mică sau egală cu 3,5/1.000 de locuitori, iar cele instituite în localitățile prevăzute la pct. 2 nu se aplică dacă incidența cumulată la 14 zile este mai mică sau egală cu 7/1.000 de locuitori.

De asemenea, în condiţiile art. 5 alin. (3) lit. f) din Legea nr. 55/2020, cu modificările şi completările ulterioare, rămâne instituită obligaţia pentru operatorii economici care desfăşoară activităţi de comerţ/prestări de servicii în spaţii închise şi/sau deschise, publice şi/sau private, să îşi organizeze şi desfăşoare activitatea în zilele de vineri, sâmbătă și duminică în intervalul orar 5,00 - 18,00, în toate localitățile unde incidența cumulată la 14 zile este mai mare de 4 și mai mică sau egală cu 7,5/1.000 de locuitori.

Mai mult, tot în condiţiile art. 5 alin. (3) lit. f) din Legea nr. 55/2020, cu modificările şicompletările ulterioare, se păstrează obligaţia pentru operatorii economici care desfăşoară activităţi de comerţ/prestări de servicii în spaţii închise şi/sau deschise, publice şi/sau private, să îşi organizeze şi desfăşoare activitatea în intervalul orar 5,00 - 18,00, în toate localităţile unde incidența cumulată la 14 zile depășește 7,5/1.000 de locuitori.

Aceste măsuri nu se aplică operatorilor economici, dacă incidența cumulată la 14 zile este mai mică sau egală cu 3,5/1.000 de locuitori, respectiv, dacă incidența cumulată la 14 zile este mai mică sau egală cu 7/1.000 de locuitori.

Valabilă rămâne și excepția, astfel încât, în intervalul orar 18,00 - 5,00, operatorii economici să poată activa doar în relaţia cu operatorii economici cu activitate de livrare la domiciliu.

Se suspendă activitatea operatorilor economici desfăşurată în spaţii închise în domeniul sălilor de sport și/sau fitness, în toate localităţile unde incidența cumulată la 14 zile este mai mare de 4/1.000 de locuitori. Această măsură nu se aplică în localitățile unde incidenţa cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile este mai mică sau egală cu 3,5/1.000 de locuitori.
 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te