Imunizarea cu două doze de vaccin Pfizer oferă protecție împotriva spitalizării date de Omicron

DE Daniel Toșa | 14.12.2021 - 13:28
Imunizarea cu două doze de vaccin Pfizer oferă protecție împotriva spitalizării date de Omicron/FOTO: Unsplash

Două doze de vaccin Pfizer-BioNTech oferă o protecție de 70% împotriva spitalizării în Africa de Sud în ultimele săptămâni, potrivit unui studiu de amploare privind impactul potențial al variantei Omicron, relatează Reuters.

SHARE

Studiul, lansat de cel mai mare administrator privat de asigurări de sănătate din Africa de Sud, vine în condițiile în care țara se confruntă cu o explozie a cazurilor de COVID-19 din cauza noii variante.

Cercetarea s-a bazat pe 211.000 de rezultate pozitive ale testelor COVID-19 din 15 noiembrie până pe 7 decembrie, dintre care aproximativ 78.000 au fost atribuite variantei Omicron.

Totuși, nu este vorba despre cazuri confirmate de infectare cu Omicron, ceea ce înseamnă că studiul nu poate da rezultate concludente în privința variantei etichetate drept „îngrijorătoare” de către Organizația Mondială a Sănătății.

Citește și: „Miracolul” românesc: România are un decedat la 12 infectări. Spania și UK, un mort la 400 infectări

Oamenii de știință din Africa de Sud au confirmat până acum aproximativ 550 de cazuri de Omicron, ceea ce reprezintă 78% din secvențierile făcute în luna noiembrie, mai mult decât infectările cu varianta Delta care era dominantă până de curând.

Africa de Sud este țara care a alertat lumea cu privire la apariția variantei Omicron la sfârșitul lunii trecute, declanșând alarma că ar putea provoca o nouă creștere a infectărilor la nivel global. Consecința a fost impunerea unor noi restricții de călătorie.

Numărul cazurilor zilnice de COVID-19 din Africa de Sud a crescut la aproximativ 20.000 în ultimele zile.

Citește și: Judecătorul Cristi Danileţ exclus din magistratură de CSM pentru două postări pe TikTok

Studiul a calculat că două doze de vaccin Pfizer-BioNTech au oferit o protecție de 70% împotriva spitalizării, comparativ cu persoanele nevaccinate, și 33% protecție împotriva infectării.

Este o scădere față de protecția de 80% împotriva infectărilor și peste 90% împotriva spitalizării pe care o dădeau studiile în cazul variantei Delta, care este dominantă la nivel global.

Compania Discovery Health, care a realizat studiul, a avertizat că concluziile ar trebui considerate preliminare.

Dar Glenda Gray, președinta Consiliului de Cercetare Medicală din Africa de Sud, a spus că este important faptul că vaccinul Pfizer-BioNTech pare să ofere o protecție bună împotriva formelor severe ale bolii și a spitalizării.

„Suntem foarte încurajați de aceste rezultate”, a spus ea într-un comunicat, potrivit Digi24.

Analiza arată, de asemenea, că protecția împotriva internării în spital este menținută la toate vârstele, la persoanele între 18 și 79 de ani, cu niveluri de protecție ușor mai scăzute pentru vârstnici.

Protecția împotriva spitalizării există, de asemenea, și în cazul unor boli cronice, inclusiv diabet, hipertensiune arterială, hipercolesterolemie și alte boli cardiovasculare.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te