ICCJ anunță că respectă decizia CCR și schimbă completurile de 5 judecători

DE Adelina Sahlean | Actualizat: 08.11.2018 - 14:28
Cristina Tarcea a anunțat că va schimba completul care-l judecă pe Dragnea. Foto Inquam Photos/Bogdan Buda

Înalta Curte de Casație și Justiție a anunțat, joi, într-un comunicat de presă, că va schimba componența completurilor de 5 judecători care dau sentințele definitive în dosarele penale, potrivit deciziei Curții Constituționale.

SHARE

„La data de 9 noiembrie 2018, orele 10:00, la sediul Înaltei Curți de Casație şi Justiție, Sala Secţiilor Unite, vor avea loc în ședință publică, tragerile la sorţi pentru desemnarea membrilor Completelor de 5 Judecători pentru anul 2018, având în vedere decizia Curţii Constituţionale a României din data de 7 noiembrie 2018 prin care s-a constatat existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Parlament, pe de o parte, şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, pe de altă parte”, se arată într-un comunicat al ÎCCJ.
Urmează să fie trași la sorți doar președinții completurilor, având în vedere că restul judecătorilor au fost trași la sorți la începutul anului, potrivit G4media.  Ca atare, preşedintele completului de apel care îl judecă pe Liviu Dragnea în procesul angajărilor fictive, judecătorul Iulian Dragomir, are mari șanse să fie înlocuit. 

Citește și Nou răgaz pentru Dragnea. CCR a admis sesizarea privind completele de judecată de la Curtea Supremă

Dispare aşadar majoritatea actuală de 3:2 considerată defavorabilă liderului PSD.

Curtea Constituțională a admis miercuri, cu 7 voturi „pentru” și 2 voturi ”împotrivă” sesizarea premierului Viorica Dăncilă privind completul de 5 judecători de la Înalta Curte: există conflict între Parlament și Curtea Supremă. Potrivit surselor citate, împotriva deciziei majoritare au votat judecătorii Livia Stanciu și Ștefan Minea.
Judecătorii constituționali au decis că Înalta Curte se află în ilegalitate din 2014, când a decis să nu respecte prevederea adusă în 2013 legii 304/2004 privind compunerea completurilor de 5 judecători. Actul normativ spune că toți cei 5 judecători ai completului se stabilesc prin tragere la sorți, or ÎCCJ a decis ca doar 4 dintre ei să fie aleși astfel.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.