Duckadam, operat de urgență la inimă. Eroul de la Sevilla, dat afară de Armată după câștigarea cupei

DE Daniel Toșa | Actualizat: 19.09.2024 - 15:26
Duckadam, operat de urgență la inimă. Eroul de la Sevilla, dat afară de Armată imediat după Sevilia - Foto: Profimedia images
Duckadam, operat de urgență la inimă. Eroul de la Sevilla, dat afară de Armată imediat după Sevilia - Foto: Profimedia images

Helmut Duckadam, supranumit și eroul de la Sevilla, fostul portar al Stelei care a adus prima și ultima cupă a Campionilor Europeni, a suferit o intervenție chirurgicală pe cord deschis la Spitalul Universitar.

SHARE

Helmut Duckadam, operat de urgență la inimă. Duckadam, eroul de la Sevilla, a fost supus astăzi unei noi operații pe inimă, o intervenție programată de mai mult timp.

Duckadam, operat de urgență la inimă. Eroul de la Sevilla, dat afară de Armată după câștigarea Cupei Campionilor Europeni

Medicii de la Spitalul Universitar l-au operat de urgență și, potrivit primelor informații, starea acestuia este foarte bună.

De-a lungul anilor, fostul jucător al Stelei a întâmpinat mai multe probleme cardiace.

Prima intervenție majoră a avut loc după memorabila finală de la Sevilla din 1986, în care Duckadam a apărat patru lovituri de departajare și a intrat în istoria fotbalului. Ultima operație a avut-o în 2012, când i s-a eliminat un anevrism arterial.

Sursa foto: Profimedia images

„A reușit. Totul a fost în parametri. Acum vedem mai departe. Durează recuperarea, e grea de tot”, a declarat Duckadam după intervenție.

De ce nu mai vrea Duckadam să audă de echipa Armatei

Fostul campion al Europei cu Steaua București a trecut prin clipe de coșmar la numai câteva săptămâni după ce a adus în România cel mai râvnit trofeu european - Cupa Campionilor Europeni după ce a apărat 4 lovituri de penalty în finala cu Sevilia din 1986.

Sursa foto: Profimedia images

Duckadam a spus că are o „repulsie” față de Armată pentru că l-a „dat afară” la trei săptămâni după victoria de la Sevilia.

„Ca fotbalist am rămas în istorie. Sunt apreciat pe plan internațional, poate mai puțin pe plan național. În rest, nu mi-a adus mare lucru, nici o situație financiară de invidiat. Iar după acea finală, practic după trei săptămâni, am fost dat afară din Armată pentru că nu mai puteam să joc fotbal și cu asta s-a încheiat.

„Ministerul (Apărării n.red) m-a dat afară din Armată, cum a făcut și cu alții.

Eu a trebuit să mă angajez cu ajutorul lui Corneliu Vadim Tudor, în 1994, în cadrul Poliției de frontieră. Iar eu sunt pensionar MAI, deci pe mine m-a ajutat Dinamo, nu Armata.

Și de aceea am și o anumită repulsie față de cei din Armată pentru că am fost dat afară după Sevilla. Nu am avut dreptul să mă antrenez vreo trei săptămâni imediat după meciul de la Sevilla pentru că nu am vrut să particip la un meci la Craiova.

Era un meci aranjat și nu am vrut să merg acolo să iau goluri și m-au băgat în ședințe și mi-au interzis să intru pe Ghencea. După aia, după operație, când și-au dat seama că nu mai pot să joc fotbal m-au dat afară și din Armată.

„Niciodată nu voi mai pune piciorul în Ghencea”

Iar de când am venit la Steaua alături de domnul Becali am mai fost dat de două ori afară, o dată în perioada lui Ilie Stan și în ultima perioadă… deci, practic de patru ori. Și mi-am promis singur, deși în viață nu e bine să spui niciodată.

Dar eu chiar niciodată nu voi mai pune piciorul în Ghencea. Deci niciodată, indiferent ce se întâmplă. Eu o să încerc să am o discuție cu domnul ministru (n.r. — al Apărării Naționale), pentru că am înțeles că are intenții bune, în care să îi explic că echipa Steaua este a României, chiar dacă investește domnul Gigi Becali. Iar dacă cei de la Interne au găsit o soluție cât de cât acceptabilă, nu înțeleg de ce cei de la Armată nu găsesc această soluție.

Să ceri desființarea echipei Steaua București la FRF și LPF mi se pare jenant. Și să vină și din partea unui om, domnul Talpan (n.r. — Florin Talpan, juristul CSA Steaua), care nu a avut nicio legătură cu fotbalul… atunci, să-mi fie iertat, dar nu mai avem ce să căutăm în România, ne ducem în Bulgaria.”, spunea Duckadam într-un interviu pentru Agerpres

Întrebat dacă făcea antrenamente speciale pentru penalty-uri, Duckadam spunea: „Cred că aveam talent la aceste lovituri și îmi plăcea. Îmi plăcea să rămân după antrenament cu colegii mei (n.r. — să exersez), mai în joacă, mai pe un pariu pe o bere-două… Și am reușit să apăr și în campionat. Cea mai importantă care îmi vine în minte este o lovitură de la 11 metri apărată lui Mircea Lucescu, atunci când era antrenor-jucător la Corvinul. Apoi i-am apărat lui Gino Iorgulescu, lui Righetti de la AS Roma (n.r. — lui Ubaldo Righetti, în primul tur al Cupei Cupelor)… și am mai apărat… deci am apărat destule penalty-uri. Și cred că sunt portari foarte valoroși care, din păcate, nu au acest talent și la loviturile de la 11 metri.

De asemenea, întrebat cu ce a rămas după finala de la Sevilia din 1986, Duckadam a spus: „Din păcate sau din fericire, echipamentul de atunci l-am dat domnului Vardinoianis (n.r. — Iorgos Vardinoianis, președinte și patron al clubului grec Panathinaikos în acea perioadă), era un magnat grec, un simpatizant de-al nostru. El ne-a invitat după acea finală împreună cu familiile în Grecia pentru o săptămână. Și i-am făcut cadou fiului acestuia (n.r. — echipamentul). Iar mănușile, din păcate, am fost nevoit să le vând după 16 ani.

Sursa foto: Profimedia images

Din păcate prețul nu a fost cel scontat de mine, dar în acea perioadă banii mi-au prins bine. 

Ca amintire sentimentală, poate una dintre cele mai frumoase, este o cravată. Un spectator care stătea la meci în spatele soției mele, după ce a realizat eu sunt soțul ei, și-a dat cravata jos de la gât și i-a dat-o. I-a spus: ”Din respect pentru soțul dumneavoastră”.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te