Guvernul scoate 440 de milioane de lei din Fondul de rezervă pentru pensiile speciale ale Poliției

DE Valentin Mirică | Actualizat: 24.11.2021 - 12:32
Foto: Gazeta publică

Guvernul se pregătește să scoată 440 de milioane de lei pentru plata pensiilor speciale ale foștilor angajați ai ministerului de Interne, după ce aceste cheltuieli au explodat în 2021.

SHARE

Ministerul de Interne a elaborat un proiect de hotărâre de guvern care prevede alocarea unei sume de 440 milioane de lei din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului pentru suplimentarea bugetului Ministerului Afacerilor Interne. 

Citește și: CCR l-a scăpat pe Isărescu de ștampila oficială de colaborator al Securității

În nota de fundamentare se arată cum au explodat cheltuielile cu aceste pensii: „Astfel, dacă sumele reprezentând pensii militare de stat plătite de Casa Sectorială de Pensii a Ministerului Afacerilor Interne au înregistrat în anul 2020 o medie lunară de 370.000 mii lei, în primele luni ale anului 2021, acestea se cifrau la cca.400.000 mii lei lunar ajungând, ca urmare a creșterii numărului beneficiarilor acestor drepturi, la peste 440.000 mii lei în luna noiembrie”.

Un calcul arată că, în 2020, pensiile speciale plătite către foștii angajați ai Internelor au ajuns fost de circa 900 de milioane de euro (circa 4,44 miliarde de lei), dar, în 2021, ele vor ajunge la un miliard de euro (aproximativ cinci miliarde de lei), cu peste 10% în plus. 

„Ținând cont de acest aspect, pentru plata pensiilor militare de stat în luna decembrie se impune suplimentarea bugetului Ministerului Afacerilor Interne cu suma de 440.000 mii lei”, se mai arată în nota de fundamentare. 

În 2021, doar pentru perioada ianuarie-septembrie, s-au cheltuit de la bugetul de stat pentru pensiile speciale 8,123 miliarde lei, arăta, la 1 noiembrie, deputatul USR Claudiu Năsui. Spre comparaţie, tot pe primele nouă luni din anul 2020, pensiile speciale au mâncat din bugetul de stat 7,502 miliarde lei.

Citește și: Putin amenință NATO: Rusia și Belarus vor continua să răspundă provocărilor, inclusiv militare

În perioada ianuarie-septembrie 2016 pensiile speciale plătite în România însumau 4,462 miliarde lei. Cu alte cuvinte, în doar cinci ani, cheltuielile cu pensiile speciale au crescut cu 82%.

 

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.