Guvernul a găsit „soluția” pentru combaterea ambroziei: creează un site. La trei ministere

DE Andrei Mocanu | Actualizat: 07.09.2020 - 19:47

Guvernul a propus spre consultare publică o hotărâre prin care modifică normele de aplicare a legii adoptate în 2018 privind combaterea buruienii numite ambrozie.

SHARE

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Ministerul Sănătății și Ministerul Mediului ar fi trebuit să creeze și să implementeze, conform legii adoptate în 2018, până la finalul acelui an, un site pentru identificarea buruienii ambrozia, precum și pentru stabilirea metodelor pentru prevenirea, combaterea și distrugerea acesteia, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Ministerul Sănătății și Ministerul Mediului creează pe site-ul propriu o pagină specială de prezentare a buruienii ambrozia.

Acest lucru nu s-a întâmplat nici până azi. Pe site-ul Ministerului Mediului, există doar un singur link către un document PDF, numit „Pagina specială”, despre buruiana ambrozie.

Nu apare nimic pe pagina Ministerului Sănătății și Ministerul Agriculturii.

Prin hotărârea aflată în prezent în consultare publică, Guvernul readuce în discuție crearea site-ului respectiv, numai că de data aceasta nu mai impune nici un termen limită.

Potrivit noilor reglementări, în locul articolului inițial care stabilea o dată clară de implementare, nerespectată, acum cele trei ministere trebuie doar „să contribuie cu informații referitoare la recunoașterea morfologică a plantei, aflate în diferite faze de vegetație, modul de înmulțire, răspândire, efectele acesteia asupra sănătății populației, afecțiunile cauzate, cu recomandările specializate”. 

Actul normativ mai menționeză doar că cele trei ministere au obligația să actualizeze site-ul, despre care nu se mai spune când trebuie să fie gata. 

Hotărârea de guvern mai aduce și alte modificări ale legii privind combaterea ambroziei. 

Astfel, comisia care se ocupă de verificarea și constatarea nerespectării de către proprietari a obligației de a elimina ambrozia de pe terenurile lor este mutată din subordinea prefectului în cea a primarului.

În plus, verificările, constantările și eventualele amenzi vor putea fi aplicate și de către polițiștii locali sau comisarii Gărzii de Mediu.

Într-o primă fază aceștia pot da un „avertisment” și abia ulterior, dacă situația persistă, pot da amenzi. 

Ambrozia este una dintre cele mai invazive plante existente pe teritoriul ţării noastre, fiind extrem de
adaptabilă la condiţiile pedoclimatice.

În România, ambrozia este răspândită în aproape toate zonele (cu excepția zonei dealurilor înalte și a
zonei montane), preferând solurile nisipoase, mai puțin fertile, ușor alcaline.

Ambrozia produce o cantitate mare de polen, iar acesta conține multiple fragmente extrem de alergizante. Este suficientă o concentrație de polen în aer de sub 30 grăuncioare de polen/m3 pentru a induce o reacție
alergică. Persoanele foarte sensibile pot fi afectate chiar de 1-2 grăuncioare polen/m3.

În mod uzual, alergiile la polen sunt cauzate de expunerea la polenul de ambrozia pe parcursul mai multor ani (3-4 ani), astfel că simptomele de rinită alergică apar la copii cu vârsta de cel puțin 4-5 ani.

Sunt cazuri când, vârsta de apariție a simptomelor a coborât sub 1 an, existând chiar și copii de 6 luni care prezintă rinită alergică indusă de polenul de ambrozia.

Se evidențiază astfel gravitatea extremă generată de alergia la ambrozia, care afectează sănătatea unei largi categorii populaționale, care include și copii cu vârsta de sub 1 an.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te