Greta Thunberg nu merge la o conferință ONU din cauza accesului inegal la vaccinuri

DE Andrei Vasilescu | Actualizat: 09.04.2021 - 14:13
Greta Thunberg Foto: Facebook

Din cauza distribuţiei extrem de inechitabile a vaccinurilor, nu voi participa la conferinţa COP26 dacă situaţia continuă ca în prezent', a spus activista suedeză.

SHARE

Greta Thunberg nu intenţionează să participe la COP26, conferinţa ONU privind schimbările climatice preconizată să se desfăşoare la Glasgow în noiembrie, în semn de protest faţă de inegalităţile în ceea ce priveşte accesul la vaccinuri între ţările bogate şi sărace, a declarat activista vineri pentru AFP.

Citește și: Interlopul Calu, eliberat în dosarul rețelei de prostituție din Tenerife. Și sexy-PRM-ista e liberă

''Din cauza distribuţiei extrem de inechitabile a vaccinurilor, nu voi participa la conferinţa COP26 dacă situaţia continuă ca în prezent'', a spus activista suedeză.

Tânăra, care a împlinit 18 ani la începutul lui ianuarie, a făcut un nou apel către guvernul britanic să amâne din nou COP26, amânat deja din cauza situaţiei sanitare, dacă inegalităţile vaccinale dintre ţări nu vor permite un acces egal al participanţilor şi al activiştilor.

Greta vrea ca vaccinurile să meargă în țările sărace

Iniţiatoarea mişcării ''Fridays for Future'' şi a grevelor şcolare pentru climă a lansat un apel către ţările bogate să-şi împartă dozele cu populaţiile în situaţie de risc din ţările sărace ''mai degrabă decât să vaccineze tineri cu o stare bună de sănătate''.

''Dacă acest lucru nu este posibil, sugerez amânarea (COP26) astfel încât toată lumea să poată participa în condiţii egale'', a spus tânăra pentru AFP, confirmând o informaţie relatată de BBC.

''Inegalităţile (între ţările bogate şi cele sărace) în faţa crizei climatice sunt un subiect atât de stringent, încât efectul ar fi intensificarea acestui aspect'' dacă COP26 ar fi menţinut la aceeaşi dată, a mai argumentat ea.

Amânată cu un an din cauza pandemiei de coronavirus, cea de-a 26-a Conferinţă a Organizaţiei Naţiunilor Unite pe probleme de mediu este programată în perioada 1-12 noiembrie, la Glasgow, în Scoţia, în încercarea de a găsi o soluţie pentru urgenţa climatică.

Tânăra suedeză nu exclude însă posibilitatea de a reveni asupra deciziei în cazul în care inegalitatea vaccinală se ameliorează. ''Bineînţeles că mi-ar plăcea să particip la COP26, dar doar dacă toată lumea se află pe picior de egalitate'', a precizat ea.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.