Ghinea: Vom primi noi fonduri europene de 483,8 milioane euro pentru dotarea spitalelor

DE Valentin Mirică | Actualizat: 02.09.2021 - 18:18
Foto: Facebook

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, anunţă că a fost aprobată o finanţare europeană de aproape 484 de milioane de lei din mecanismul REACT-EU, cea mai mare parte a banilor fiind destinată dotărilor pentru spitale, centre sociale şi şcoli.

SHARE

"E oficial, vom primi noi fonduri europene de 483,8 milioane euro pentru dotarea spitalelor, centrelor sociale şi şcolilor, în criza COVID-19 şi pentru proiecte din energie, din mecanismul REACT-EU. Am primit aseară confirmarea Comisiei Europene. Suma asta va merge la proiecte din Programul de Infrastructură Mare, şi anume cele destinate sănătăţii în context COVID, plus cele pe eficienţă energetică şi energie regenerabilă", a afirmat Cristian Ghinea, joi, într-o postare pe Facebook, citată de news.ro.

Citește și: VIDEO Imagini șocante la metroul din New York după inundațiile provocate de uraganul Ida

El a adăugat că vor fi aprobate şi alte finanţări suplimentare din REACT-EU, în total 1️,32 miliarde de euro pentru anul 2021.

"Este o super reuşită, având în vedere cât de încurcată era situaţia atunci când am preluat conducerea ministerului. Fostul ministru Marcel Boloş făcuse promisiuni în campania electorală de 3,28 miliarde de euro din REACT EU şi asta, prin acte normative iniţiate de MFE. Adică mai mult decât dublu faţă de ce stabilise Comisia Europeană. Adică o sumă enormă, fără justificare, promisă prin OUG. Din burtă, pentru că urma campania. Mai mult, nicio structură din cadrul ministerului nu a fost consultată sau implicată în punerea în aplicare sau în elaborarea actelor oficiale care prevăd alocări bugetare prin intermediul acestui instrument. Practic, nu a existat vreo fundamentare pentru oricare dintre măsuri", a susţinut Ghinea.

El a afirmat că a reuşit să negocieze cu Comisia Europeană, la propunerea autorităţilor de management, o distribuire echilibrată a fondurilor pe care le stabilise şi care să respecte şi Regulamentul REACT EU şi să se încadreze în cele 1,32 miliarde de euro.

"Cele 483,8 milioane euro pentru care am primit prima undă verde, aseară, se referă la: 283,8 milioane euro pentru sănătate - dotări pentru spitale, centre sociale şi şcoli, în contextul pandemiei COVID-19; 200 milioane euro pentru Creşterea eficienţei energetice şi utilizarea surselor regenerabile de energie", a detaliat ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene.

Citește și: Tánczos Barna: Astăzi, alternativa la această coaliție nu există

Potrivit acestuia, în următoarele săptămâni vor fi aprobate finanţările din REACT EU pentru anul 2021 şi pentru Programul Operaţional Competivitate - 550 milioane euro, Programul Operaţional Capital Uman – 234 milioane euro şi Programul Ajutorarea Persoanelor Defavorizate – 56 milioane euro.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.