Germania: Peste un milion de cazuri de Covid

DE Deutsche Welle | Actualizat: 29.11.2020 - 17:48

Infecțiile cu coronavirus s-au înmulțit brusc în Germania de la începutul lunii octombrie. Între timp a fost depăşit deja pragul simbolic de un milion.

SHARE

În Germania au fost înregistrate până acum peste un milion de cazuri de coronavirus, mai precis 1.028.089 (la data de 28.11.2020, potrivit Institutului Robert Koch, RKI), cu 21.695 mai mult decât în ziua precedentă. Numărul deceselor a atins, până la aceeaşi dată, cifra de 15.965 - informează RKI.

Cu 374 mai mult decât cu o zi în urmă. 

Pe 27 noiembrie numărul deceselor înregistrate în decurs de 24 de ore atinsese cifra record de 426 de persoane.  Ce înseamnă creșterea numărului de decese? Mor mai mulți oameni acum decât primăvara?

În Germania numărul oamenilor care s-au infectat cu SARS-CoV-2 în ultima vreme a crescut semnificativ, depăşind, după cum spuneam, un milion. De câteva săptămâni, experții avertizează că îmbolnăvirile severe și cele cu consecinţe fatale vor urma cu o oarecare întârziere înmulţirii cazurilor de noi infectări.

Șeful Societăţii Spitalelor Germane, Gerald Gaß, a declarat pe 2 noiembrie pentru cotidianul „Bild”: „În două până la trei săptămâni vom depăși numărul maxim de pacienți la terapie intensivă înregistrat în aprilie”.

Gerald Gaß

Gerald Gaß, şeful Societăţii Spitalelor Germane

Gaß a avut dreptate: la data de 26 noiembrie, 3826 de pacienți cu COVID-19 erau internați la terapie intensivă în Germania. În aprilie vârful a fost de 2850 de persoane. 

Raportul Institutului Robert Koch (RKI) și al Asociației Interdisciplinare Germane pentru Terapie Intensivă și Medicină de Urgență (DIVI) relevă o tendință clară: numărul paturilor vacante de terapie intensivă continuă să scadă.

Potrivit lui Ralf Krumkamp de la Centrul German de Cercetare a Infecțiilor, creșterea numărului de decese în Germania a devenit evidentă: ”Numărul în creștere al deceselor se reflectă decalat în numărul cazurilor noi de infecții. În prezent, infecţiile iau amploare în rândul celor cu vârste de peste 80 de ani. S-ar putea să asistăm în continuare la o înmulțire a deceselor”, a spus Krumkamp pentru DW.

Este al doilea val epidemiologic mai rău decât primul în Germania?

Răspunsul depinde de cifrele la care ne raportăm. În ceea ce privește numărul efectiv de noi infecții, al doilea val este semnificativ mai grav decât primul. În timpul primului val, valorile s-au ridicat la 6.000 de cazuri zilnic, în timpul celui de-al doilea val se ajunge şi la 23.000 de cazuri.

Cu toate acestea, cifrele trebuie privite în raport cu testele efectuate. În timp ce în primăvară erau efectuate aproximativ 300.000 până la 400.000 de teste pe săptămână, în ultimele săptămâni numărul testelor a atins între 1,2 și 1,7 milioane. Este foarte posibil ca numărul cazurilor neraportate să fi fost semnificativ mai mare în primăvară.

Grafic - decese Covid

Grafic: Decesele cauzate de COVID-19

În ceea ce privește decesele cauzate de Covid, situația este puțin diferită. Abia acum tendințele par să se apropie de valorile maxime consemnate în primul val. Chiar dacă pe 27 noiembrie numărul deceselor înregistrate în decurs de 24 de ore atinsese cifra de 426 de persoane, mai mult ca oricând de la începutul pandemiei, media pe 14 zile este similară celei din primul val.

Este mortalitatea mai mare în timpul celui de-al doilea val decât în timpul celui dintâi?

Nu. Până în prezent s-a întâmplat exact opusul. Raportată la cifra totală a cazurilor noi, numărul persoanelor care au murit este în prezent mai mic decât în primăvară. De pildă, la mijlocul lunii aprilie, RKI a înregistrat o rată a deceselor de 6,98 la sută (săptămâna calendaristică 16).

La sfârșitul lunii octombrie 2020, valoarea era de 0,94 la sută, așadar semnificativ mai mică. Potrivit RKI, datele mortalității pe luna noiembrie nu sunt încă relevante, deoarece evoluția pandemiei în aceste săptămâni este încă complet evaluată.

Statistica pe țări

Statistica pe țări

În ceea ce privește decesele, trebuie să se țină seama şi de faptul că valoarea de referință este numărul total de cazuri înregistrate și că aceasta este mai mare pe fondul contingentelor de testare crescute. Chiar și așa, procentajul este mai mic decât în primăvară. Acest lucru s-ar putea datora și unei mai bune protecții a categoriilor de risc.

Mor în prezent mai mulți oameni decât de obicei?

Da. Așa cum se întâmplă în multe alte țări, în Germania vor muri mai mulți oameni în 2020 decât în anii precedenți. Cu toate acestea, datele arată fluctuații însemnate în fiecare țară europeană. În Germania au fost semnificativ mai puține decese decât în alte țări europene. Dar și aici, răspândirea coronavirusului a dus la un exces de mortalitate evident. 

Potrivit Oficiului Federal de Statistică, între sfârșitul lunii martie și începutul lunii mai, au murit mai mulți oameni decât în aceeași perioadă a anilor anteriori. În a 15-a săptămână calendaristică (începutul lunii aprilie) abaterea a fost cu 14 procente peste media de patru ani.

Din cauza numărului tot mai mare de decese asociate coronavirusui, mortalitatea este în prezent ușor peste media ultimilor ani. În ceea ce privește al doilea val din această toamnă, cifrele disponibile până în prezent nu sunt suficient de relevante. 

În Europa, tendința este mai clară: potrivit datelor colectate în Proiectul European de Monitorizare a Mortalității (Euromomo), rata mortalității înregistrată pe continent în primăvara anului 2020 și în prezent este mult peste coridorul obișnuit.

O privire asupra statisticilor din țările europene relevă diferențe majore: state precum Spania, Franța sau Belgia prezintă rate ridicate de mortalitate, în timp ce alte țări ca Finlanda și Grecia rămân în coridorul mediu.

Graficul nostru cu date de la Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) ilustrează valorile diferite în ceea ce privește decesele cauzate în mod dovedit de coroanavirus. Răspunsul la întrebarea dacă în prezent mor mai mulți oameni decât de obicei diferă foarte mult de la o ţară la alta țară.  

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te