Gardian de penitenciar, la un pas de a ajunge după gratii după ce a bătut un deținut. Cum a scăpat

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 02.03.2023 - 18:56
Închisoare cu celule de schise FOTO: Pixabay.com

Un gardian care a luat la bătaie un deținut din penitenciarul unde lucra este acuzat de purtare abuzivă. Deși pedeapsa pentru astfel de faptă este închisoare, agentul nu va trece de cealaltă parte a gratiilor

SHARE

Un gardian care a bătut un deținut pe care îl avea în pază a fost condamnat pentru purtare abuzivă. Acesta nu va ajunge după gratii și nici măcar nu va fi concediat. Angajatul închisorii va face însă muncă în folosul comunității. 

Este vorba despre un gardian al Penitenciarului Oradea, Ioan Brânza, care a semnat un acord de recunoaştere a vinovăţiei și a primit o pedeapsă blândă: închisoare cu amânare şi câteva zile de muncă în folosul comunităţii, ceea ce îl scapă de concediere, potrivit ebihoreanul.ro.

Gardianul a bătut un deținut condamnat pentru tâlhărie

Incidentul s-a produs pe 12 martie 2021, în jurul orei 18, după cum reiese din hotărârea prin care anul acesta, pe 14 februarie, Judecătoria Oradea a confirmat acordul încheiat de Parchetul judeţean cu agentul de Poliţie Penitenciară Ioan Brânza, document consultat şi de BIHOREANUL.

Victima, Paul Balasz, un recidivist din Maramureş condamnat la 3 ani şi 6 luni de detenţie pentru tâlhărie şi încarcerat la Oradea, primise aprobare să meargă la cabinetul medical, iar ca însoţitor i-a fost desemnat agentul Brânza, supraveghetor pe secţia unde se afla celula deţinutului. 

În drum spre cabinet, tâlharul a a fugit. Gardianul l-a ajuns din urmă în sala de aşteptare a cabinetului, unde cei doi au avut un schimb de replici, iar gardianul a decis să recurgă la forţă: l-a lovit pe deţinut cu pumnii în coastă, apoi l-a trântit la pământ şi s-a urcat peste el, încercând să-i pună cătuşele. 

Pentru că acesta s-a zbătut, n-a reuşit, aşa că în ajutorul lui a sărit şi un ofiţer, şeful secţiei, care a observat altercaţia. Încătuşat fiind, deţinutul a fost împins apoi pe un scaun, dar gardianului nu i-a ajuns. Profitând că superiorul său era întors cu spatele, l-a mai pocnit pe Balazs cu palma peste faţă.

Loviturile nu au lăsat prea multe urme. Potrivit certificatului medico-legal, deţinutul a rămas cu câteva vânătăi, escoriaţii şi umfături la nivelul sternului, acuzând dureri la palpare şi la mişcări respiratorii, aşa că a primit o singură zi de îngrijiri medicale. 

Ce a decis instanța de judecată

Cazul a ajuns în ancheta Comisiei de disciplină a Penitenciarului, dar şi a Parchetului Bihor, care a deschis un dosar penal pentru purtare abuzivă. Chemaţi la audieri, deţinutul şi atacatorul său au venit cu versiuni diferite ale incidentului. 

În timp ce Balasz a susţinut că nu greşise cu nimic, iar gardianul l-a înjurat şi l-a lovit "întrucât a considerat că merge prea repede", subofiţerul a pretins că deţinutul a avut o atitudine recalcitrantă, l-a ameninţat cu bătaia şi l-a înjurat. 

Pedeapsa care i-a fost aplicată, şi care a fost confirmată de Judecătoria Oradea, este una blândă, de doar 6 luni de închisoare, a cărei aplicare a mai şi fost amânată pe un termen de supraveghere de 2 ani, timp în care a fost obligat să presteze 30 zile de muncă în folosul comunităţii.

"Este suficient pentru atingerea scopului şi îndeplinirea funcţiilor de constrângere, de reeducare şi de exemplaritate ale pedepsei", arată hotărârea pronunţată pe 14 februarie de instanţa de judecată.

Deocamdată agentul Brânza a fost mutat de pe secţia unde s-a produs altercaţia, într-un compartiment unde nu lucrează direct cu puşcăriaşi, iar pentru că victima sa a fost transferată într-un alt penitenciar, cei doi nu se vor mai întâlni, cel puţin nu curând...

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te