Gafă a unui deputat USR: A vrut să-l omagieze pe Ion Rațiu, dar l-a „îngropat” cu 10 ani mai devreme

DE Alexandru Pop | Actualizat: 17.01.2023 - 19:40
Beniamin Todosiu - Foto: Facebook

Un deputat USR a „uitat” data morții marelui politician Ion Rațiu și l-a „îngropat” cu 10 ani mai devreme. Postarea deputatului e motiv de amuzament pe internet.

SHARE

Deputatul USR de Alba, Beniamin Todosiu, a scris, într-o postare pe Facebook, că Ion Rațiu a murit acum 33 de ani. Dar astăzi, 17 ianuarie, se împlinesc 23 de ani de când marele politician român a trecut la cele veșnice, în anul 2000.

Citește și: China, la o lună după abandonarea politcii zero-Covid: „Producția și viața au revenit la normal”

Beniamin Todosiu, deputatul USR de Alba, dorind să-l omagieze într-o postare pe Facebook pe marele politician Ion Rațiu, a încurcat data morții acestuia, scriind că fostul mare țărănist ne-a părăsit acum 33 de ani, în loc de 23 de ani.

În 1990, acum 33 de ani, Ion Rațiu candida pentru funcția de Președinte al României, avându-l ca adversar în cursa pentru șefia țării pe Ion Iliescu, potrivit albapres.ro. 

Deputatul și-a însoțit postarea cu maxima atribuită greșit marelui politician român: „Voi lupta până la ultima mea picătură de sânge ca să ai dreptul să nu fii de acord cu mine!”.

Cea mai elegantă definiție a democrației îi aparține lui Voltaire, pe care Ion Rațiu l-a citat.

Citește și: Europa se grăbește să își umple tancurile petroliere cu motorină rusească de teama unui embargou

Deși a încurcat data morții politicianului țărănist, deputatul USR a modificat eroarea abia după trei ore.

Cine a fost Ion Rațiu?

Ion Augustin Nicolae Rațiu a fost un politician român, reprezentant al Partidului Național Țărănesc (devenit ulterior PNȚCD).

A candidat la funcția de președinte al României la alegerile din 1990 unde a obținut 4,29 % din voturi, ocupând locul trei. Ulterior, a fost ales deputat de Cluj din partea PNȚCD la alegerile din 20 mai 1990, respectiv la cele din 1992. În 1996 a fost ales deputat de Arad, tot din partea PNȚCD.

Citește și: Ucraina a primit o primă tranșă de 3 miliarde € din ajutorul UE pentru 2023. La ce vor folosi banii

Ion Rațiu a murit la Londra, în ianuarie 2000. Conform dorinței sale, trupul neînsuflețit a fost dus la Turda, spre a fi înmormântat în orașul natal, alături de strămoșii săi, în cimitirul din jurul vechii biserici greco-catolice “Adormirea Maicii Domnului” (Biserica Rățeștilor, ctitorită de familia Rațiu).

Însă, el a fost îngropat în cimitirul central din Turda, preotul ortodox de atunci al bisericii “Adormirea Maicii Domnului” (neretrocedată greco-catolicilor) a refuzat cu obstinație înhumarea lui alături de strămoși, lângă lăcașul de cult, din cauza diferendelor dintre Biserica Ortodoxă Română și Biserica Română Unită cu Roma, Ion Rațiu fiind credincios greco-catolic (unit).

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te