32 ani de la moartea lui Freddie Mercury. Și-a ascuns boala pentru a cânta până la ultima suflare

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 24.11.2023 - 09:17
Freddie Mercury - Foto: Profimedia Images

Freddie Mercury a fost diagnosticat cu o boală grea chiar cu o zi înainte de moarte. Artistul avea doar 45 de ani și a trăit o viață cât alții în 10. A iubit muzica la maxim .și a făcut-o până la final.

SHARE

Artistul Freddie Mercury a trăit o viață cât alții în zece. Însă, la doar 45 de ani a murit, la o zi după ce a anunțat că are un diagnostic crunt. 

Artistul a murit în urmă cu 32 de ani.

Freddie Mercury, o viață în muzică

De la lucrul ca manipulator de bagaje la aeroportul Heathrow până la ascunderea diagnosticului său HIV de public până chiar înainte de moartea sa, viața lui Mercury a fost plină de aventură, publicitate și, poate, mai presus de toate, o dualitate clară.

Citește și: Ultimele zile din viața lui Freddie Mercury. Renunță la medicamente când știe că bătălia e pierdută

Solistul Queen Freddie Mercury a fost un scriitor prolific, un empatic introvertit și un muzician iconic. Trupa sa se numără printre cele mai de succes din lume din toate timpurile, cu vânzări record de 300 de milioane în întreaga lume.

Cursa de două nopți a lui Queen pe stadionul Wembley din Londra în '86 este încă percepută universal ca fiind printre cele mai de neuitat evenimente rock live din istorie.

Mercury, în vârstă de 12 ani, a format trupa The Hectics în martie 1959. Grupul de adolescenți a acoperit melodii rock 'n' roll clasice la o varietate de evenimente școlare până în 1962. Mercury a cântat la pian în trupă.

Una dintre celebrele legende ale rock-n-roll-ului este cea a lui David Bowie și Freddie Mercury întâlniți în timp ce Mercury era încă înscris la Ealing Art College. Se pare că Bowie a avut un concert la prânz la școală, iar Mercury s-a oferit să transporte echipament muzical.

La acea vreme, Mercury încerca cu seriozitate să se introducă în scena muzicală și era cunoscut pentru cântarea la pian la școală sau pentru că apărea în pub-urile din oraș când existau trupe rezervate. Cei doi s-au întâlnit din nou luni mai târziu, după ce „Space Oddity” a apărut și i-a câștigat notorietatea lui Bowie; era în Kensington Market și a găsit o pereche de cizme în taraba pe care Mercury lucra. Bowie nu-și putea permite; Se pare că Mercur i-a dat interpretului.

Mercury a absolvit Ealing Art College în 1969 cu o diplomă în artă și design. Doisprezece ani mai târziu, perechea s-a conectat pentru „Under Pressure” din 1981.

Era interesat de bărbați, însă și-a lăsat jumătate din avere primei iubite

Cea mai îndelungată relaţie a avut-o cu Jim Hutton, care a fost frizerul lui personal. El i-a fost alături în ultimii şase ani din viaţă. Dar interesant e că, potrivit testamentu­lui, Freddie i-a lăsat acestuia doar 500.000 de lire sterline şi o bucată de pământ.

Marele paradox al lui Mercury a fost că şi-a lăsat mai toată averea... unei femei: Mary Austin, prietena lui de-o viaţă, cea cu care a format un cuplu vre­me de aproape şapte ani, de pe la începutul anilor ’70.

Alte surse vorbesc de faptul că „Persoana căreia Freddie Mercury i-a lăsat jumătate din averea sa în momentul în care a murit se numea Mary Austin, pe care Mercury o considera soția sa de drept”, potrivit grunge.com

Ea e motivul pentru care mulţi l-au etichetat pe Freddie drept bisexual. După despărţire, Mary i-a rămas cea mai apropi­ată persoană, cântăreţul spunând că ea e singura fiinţă pe care a iubit-o cu adevărat şi cu care s-ar fi căsătorit...

A murit la o zi după ce a anunțat că este diagnosticat cu SIDA

Partenerul său Jim Hutton - care a murit de cancer pulmonar în 2010, la doar 60 de ani - a documentat ultimele zile ale lui Freddie, împărtășind durerea și agonia presărate cu momente de dragoste și bucurie. 

Cu o lună înainte de moartea sa, cuplul a plecat în vacanță în Elveția. Dar la întoarcerea lor, lui Jim i-a fost clar că starea lui Freddie se înrăutățea.

Odată întors la Garden Lodge, cântărețul s-a dus în patul său, unde a dormit și s-a uitat la televizor alături de prieteni de încredere, inclusiv Jim și fosta lui iubită, Mary Austin.

În ciuda rapoartelor care susțin că dormitorul lui Freddie a fost transformat într-un „mini spital”, Jim a spus că singurul aparat medical a fost unul aflat lângă pat în cazul în care vedeta avea nevoie de o transfuzie de sânge.

Conform relatării lui Jim din autobiografia sa, Mercury and Me, Freddie a decis să nu mai ia toate medicamentele, cu excepția analgezicelor, cu două săptămâni înainte de moartea sa.

Pe măsură ce a slăbit, a încetat să mai consume alimente solide, consumând doar fructe și sucuri de fructe.

Asistând la decesul artistului, Jim a spus că a existat o dezbatere despre scoaterea verighetei pe care i-o dăruise lui Freddie în cazul în care degetele i s-ar umfla după deces. Dar Freddie a fost hotărât să o păstreze și chiar a fost incinerat cu inelul.

Joi, 21 noiembrie, Jim și-a dat seama că timpul lui cu Freddie se apropie de sfârșit. A fost ultima dată când artistul bolnav a reușit să-și adune forța pentru a apărea la fereastra dormitorului său și a striga „cooee” lui Jim în timp ce îngrijea grădina. 

Care au fost ultimele cuvinte ale artistului

Jim a scris: „Știam că sfârșitul este foarte aproape. În noaptea aceea am avut grijă deosebită de el. M-am pus în pat lângă el. Trebuia doar să-mi dea un cot ușor și m-aș fi trezit dacă voia orice.”

În dimineața zilei de 24 noiembrie, Freddie s-a trezit la 6 dimineața și a rostit ultimele sale două cuvinte: „Pipi, pipi”.

După ce l-a ajutat pe Freddie să ajungă la toaletă, Jim l-a dus înapoi în pat. Dar în timp ce l-a așezat, a auzit un „trosc asurzitor”.

„Părea că unul dintre oasele lui Freddie se rupea, trosnind ca ramura unui copac. A țipat de durere și a intrat într-o convulsie”, a spus Jim despre scenele sfâșietoare.

Citește și: Freddie Mercury ar fi avut 77 ani. Îi lasă jumătate din avere iubitei din tinerețe. Moare la 45 ani

Când Freddie a adormit, doctorul a sosit și a rămas cu el toată după-amiaza și până seara.

Imediat ce a plecat, Jim s-a dus să fie alături de Freddie, care a spus că are nevoie de toaletă. Nesigur de cum îl va căra după evenimentele îngrozitoare de dimineață, Jim a mers să caute ajutor.

Dar când s-a întors, a spus că Freddie nu a mai putut să se țină. În timp ce a schimbat cearșafurile și și-a pus partenerul în haine curate, Freddie a făcut ultima sa mișcare înainte de a muri.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te