FOTO/VIDEO Prima tabără în stil cazon pentru copii, organizată în Neamț de Asociația Veteranilor

DE Adina Mutăr | Actualizat: 15.09.2022 - 23:05

Asociația Militarilor Veterani și Veteranilor cu Dizabilități „Sfântul Mare Micenic-Dimitrie-Izvorâtorul de Mir” a organizat, prin sucursala AMVVD Neamț condusă de veteranul TO Mihai Sumănaru, prima ediție a unei tabere de vară în stil cazon: „Tinerii veterani”.

SHARE

Au participat 50 de copii cu vârste cuprinse între 8 si 18 ani. 70% dintre copiii care au participat proveneau din familiile membrilor AMVVD și 30% din Grupul Harmony din Piatra Neamt condus de profesoara Elena Oboroceanu.

Este prima tabără de acest gen și a conținut activități informaționale, educative și cultural-artistice, programe de îndrumare și învățare a câtorva tehnici de supraviețuire în caz de necesitate, cunoașterea și promovarea drepturilor legale, orientarea socio-profesională.

Cazarea a fost la corturi, cu un program bine stabilit de către organizatori, sub îndrumarea veteranilor TO din AMVVD: deșteptarea și înviorarea, arborarea și coborârea Drapelului Național, traiul în condiții de izolare, confecționarea de adăposturi improvizate în mediul montan, – procurarea apei în condiții de izolare, procurarea apei și a hranei în mediul montan, amenajarea și tipuri de focuri utilizate în mediul montan.

Totodată, copiii au învățat orientarea în teren muntos împădurit,deplasarea pe o direcție, tehnici de determinare a punctelor cardinale, cunoașterea și deosebirea fructelor de pădure și plantelor comestibile.

În cele șapte zile, copiii au învățat și acordarea primului ajutor în diferite situații, metode și tehnici de transport al răniților, tehnici de resuscitare.

Seara au fost organizate activități de creație: desen, poezie, cântec, alături de cadre didactice și membrii AMVVD.

Invitați în tabătă au fost profesor de religie si istorie Filip Gheorghe-Marian, din partea mass media Lucian Irimia, Laurențiu Seghedin, Cristina Mathias.

Copiii au fost vizitați și de membri ai MApN - Centrul Militar Județean Neamț, IJP, IJJ, ISU, în programul „Uniforma militară și vocația de militar”, la care au fost invitați cadre militare din sistemul național de apărare și ordine publică și securitate națională.

Acest proiect a fot posibil datorită implicării membrilor AMVVD, care și-au luat concediu sau recuperări pentru a putea organiza și ajuta: Mihai Sumănaru - comandantul taberei, președinte AMVVD Neamț, ORGANIZATOR; Elena Oboroșanu - locțiitor comandant, profesor îndrumător; veteranii TO Raul Simion, Cătălin Dobrea , președinți ai sucursalelor AMVVD Bacău și Iași - instructori; Pitirici Paul - sanitarul taberei; AMVVD NEAMT: Mihai Blaga, Ilieș Silviu, Dragomir Ovidiu, Hociung Nicolae, Irian Dumitrița, Laura Sumănaru, Irimia Mihaela, Podariu Iulian, Pitirici Paul, Raluca Ioana Dumitru, Andreea Elena Blaga, Fam.Nistor, Fam. Loghin, Balan Bogdan, membru AMVVD Bacău Gabriel Bejan - securitate, liniște și ordine pe timp de noapte.

S-a vrut a fi o tabără-pilot, dar a devenit rapid prima ediție a unui proiect foarte instructiv pentru tineri.

„Ideea realizării taberei a plecat din discuții avute cu colegii și ținând cont că noi am fost plecați mai toată viața de acasă am ajuns la concluzia că este necesar să le arătăm copiilor puțin din viața noastră, să stăm mai aproape de familii. Copiii sunt ca un burete și absorb repede informația iar noi, părinții (o parte din noi), am privit ca o provocare și ne-a oferit ocazia să stăm în familie, în marea familie AMVVD cu ei, atătându-le și învățându-i, în joacă, câte ceva din meseria noastră.

Într-o lume dominată de Facebook și Tik-Tok, tinerii chiar au fost încântați de activitățile din tabără și au fost foarte receptivi. A doua ediție cu siguranță va fi mai riguroasă și sper să ne descurcăm și mai bine decât la această ediție.

Am rămas impresionat de mesajele primite de la părinții unor copii din tabără, de dorința tinerilor, care deja s-au înscris, la următoarea tabără. Am trecut prin toate stările posibile când am realizat la ce ne-am înhămat.

Acum, după ce s-a terminat prima ediție, pot spune că a fost 100% un succes.

Mulțumesc tuturor care s-au alăturat și au dat o mână de ajutor, mulțumesc sponsorilor și tuturor celor care au crezut în mine, în reușita taberei. Și parcă cuvintele sunt prea puține și mici pentru a-mi arăta recunoștința”, a declarat veteranul TO Mihai Sumănaru, președintele sucursalei AMVVD Neamț, comandantul taberei.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te