FOTO/ VIDEO Cazinoul din Constanța, reabilitat parțial. Până acum a costat 90 de milioane de lei

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 19.08.2022 - 11:37

Cazinoul din Constanța a fost parțial reabilitat, după ce schelele de pe fațada superioară au fost date jos vineri dimineață, în urma finalizării lucrărilor.

SHARE

Constructorul, compania Aedificia Carpați, condusă de inginerul Petre Badea, a finalizat partea de sus a fațadei monumentului istoric.

La începutul lunii iunie, lucrările de restaurare a Cazinoului din Constanța trecuseră de 55%, acestea desfășurându-se conform termenelor contractuale. Tot atunci, terminarea lucrărilor era estimată la martie 2023. 

În prezent, conform declarațiilor ministrului Cseke Attila, stadiul lucrărilor a ajuns la 57%. Ministrul a lăudat constructorul care lucrează „pe calitate”, spunând că investiția e unică datorită valorii arhitecturale:

„Avansăm frumos, antreprenorul lucrează pe calitate, avem foarte multă răbdare și se muncește zi de zi. Termenul aflat în vigoare este sfârșitul lunii martie 2023, dar în mod sigur se va mai ajusta. S-a descoperit necesitatea unor lucrări suplimentare, turnurile nu au mai putut fi reabilitate, ci au fost reconstruite complet. Sunt în continuare provocări importante, care necesită o flexibilizare a termenului de execuție. Dar cel mai important este ca, în final, să avem o lucrare de calitate. Vom acorda o atenție sporită pentru această investiție și vom căuta soluții legale și tehnice pentru a o termina și dacă va fi nevoie în mod cert vom asigura și finanțare suplimentară”, a transmis ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, prezent vineri dimineață, la Cazinoul din Constanța.

Citește și:

 VIDEO Ucraina se pregătește de un dezastru nuclear la Zaporojie. Erdogan: „Nu vrem un nou Cernobîl”

Până în momentul de față, lucrările la Cazino au costat aproape 90 de milioane de lei, a mai spus ministrul Dezvoltării care a subliniat că o ajustare rezonabilă ar fi prelungirea termenului de execuție până la sfârșitul lui 2023, în loc de luna martie a aceluiași an.

Reabilitarea Cazinoului are loc la patru decenii de la ultimele lucrări efectuate în anii 80 ai regimului comunist, când multe detalii arhitecturale și elemente originale au fost pierdute. Tot comuniștii au mai reabilitat Cazinoul în anii 1950-53.

Echipele Aedificia Carpați au constatat abia după începerea lucrărilor și asumarea contractului faptul că monumentul este, de fapt, o ruină cu o structură de rezistență măcinată, care nu mai poate fi restaurată, ci trebuie înlocuită.

Restaurarea Cazinoului din Constanța, clădire-simbol lăsată în paragină de 40 de ani, este realizată de asocierea Aedificia Carpați – Remon Proiect – Profesiona Construct Proiiect ARE și Tehnoinstal, potrivit rezultatului licitației organizate de Compania Națională de Investiții.

Citește și: 

VIDEO Putin își retrage forțe din Crimeea. Separatiștii din Donețk și Lugansk se răzvrătesc

Proiectul inițial costa 44,9 milioane de lei (plus TVA) și urma să dureze doi ani și jumătate, cu o garanție de 5 ani.

Licitația a fost lansată de Compania Națională de Investiții pe platforma de achiziții publice la data de 23 mai 2019, iar la 15 ianuarie 2020 au început lucrările propriu-zise.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te