FOTO Corespondență din Kazahstan: focuri de armă şi cozi la pâine

DE Deutsche Welle | Actualizat: 09.01.2022 - 15:10
Corespondență din Kazahstan; focuri de armă şi cozi la pâine

După masivele proteste din ultimele zile, situaţia din Almatî pare a se stabiliza. Cu ce probleme se confruntă acum populaţia? Un reporter DW s-a aflat în cel mai mare oraş din Kazahstan.

SHARE

De zile bune, Almatî este acoperit în fiecare seară de o ceaţă densă. Se aud explozii din diverse zone ale oraşului, uneori însoţite de fulgere de un gri albăstrui, estompate de pâclă. Din când în când, răzbat şi focurile de armă.

Citește și: Cum se apără judecătoarea agresată de soțul ei care o spiona când se iubea cu grefierul la birou

Dar, comparativ cu zilele trecute, situaţia este mult mai calmă. Locuitorii celui mai mare oraş din Kazahstan au din nou curajul să iasă din case. Mulţi dintre ei se temeau, mai ales după lăsarea întunericului, să părăsească locuinţele, nu doar din cauza interdicţiilor decise de autorităţi, imediat după debutul protestelor. Cine s-a încumetat să acceseze Internetul, interzis şi el de guvernanţi, a fost şocat să decopere imaginile în care o tânără cu un copil este împuşcată. Nu se ştie cine a ucis-o.

Citește și: Hoți deghizați în polițiști au descins la un traficant, i-au luat drogurile și l-au dus la Parchet

Coadă la un magazin alimentar din Almatî

Coadă la un magazin alimentar din Almatî

Acum străzile sunt mult mai populate. Mulţi îşi cumpără alimentele în micile magazine din vecinătate, în condiţiile în care marile supermarket-uri şi centre comerciale continuă să rămână închise.

Citește și: VIDEO Vali Nebunu, urmărit internațional, a făcut un live de Revelion într-un restaurant în Italia

Askar Jermekow este proprietarul unui magazin. El spune că cel mai mult se caută pâinea şi pastele.

„Înainte să deschid, magazinul trebuie să stau ore întregi la coadă la fabrica de pâine. Dacă reuşesc, cumpăr 50 de pâini. Deschid magazinul la ora 9 şi la ora 10 nu mai am aproape nimic la vânzare, nici paste şi nici lapte. Acum mă gândesc deja cum să procur marfa pentru mâine", explică Askar.

„Fabricile de pâine lucrează, dar problema este că şoferii se tem şi nu livrează marfa la magazine."

„Oamenii o duc greu - toţi trebuie să ajute acum!”

Locuitorii oraşului au şi alte căi de a procura pâine. Multe centre de fast food coc şi pâine, în condiţiile în care în mod normal ofereau doar şaorma sau alte produse specifice zonei. Almatî este un oraş multicultural.

Mâncarea este apoi transportată cu automobilele în mici magazine, de unde urmează a fi distribuită gratuit persoanelor nevoiaşe. Peste 7000 de astfel de curse au fost înregistrate până acum.

Citește și: China avertizează SUA, Marea Britanie și Australia să retragă pactul AUKUS

Pâine tradiţională pentru nevoiaşi

Pâine tradiţională pentru nevoiaşi

"Oamenii o duc greu. În asemenea vremuri trebuie să ajute cât mai mulţi! Când am auzit că sunt probleme privind aprovizionarea cu pâine, m-am apucat dis-de-dimineaţă să coc chiar eu. Vând însă doar o pâine de persoană, pentru ca fiecare să primească ceva", explică proprietara unei mici brutării, care preferă să rămână anonimă. 

„Nu ştim nimic, auzim doar focurile de armă"

O mică brutărie din apropierea reşedinţei distruse a preşedintelui Kazahstanului a fost redeschisă şi distribuie de asemenea pâine celor nevoiaşi. La coadă, oamenii se informează reciproc.

„De unde să aflăm ce se întâmplă în jurul nostru? Nu există Internet. Şi nici telefonia mobilă nu funcţionează peste tot. Programul de televiziune este bruiat. Nu ştim nimic, auzim doar focurile de armă. Este un vid total de informaţie. Şi din acest motiv venim aici, pentru a mai afla câte ceva", spune o femeie, care aşteaptă la coadă la pâine. Ceilalaţi dau din cap aprobator.

Magazine devastate în Almatî

Magazine devastate în Almatî

Informaţii verificate din sau despre Almatî sunt greu de obţinut. În oraş circulă multe zvonuri despre întâmplări incredibile, pe care oamenii şi le transmit prin telefoanele fixe, dacă dispun de aşa ceva. Vechile telefoane sunt acum singurul mijloc de comunicare de care dispune populaţia. Pentru că Internetul mobil a fost suspendat şi astfel platformele de mesagerie, foarte apreciate de populaţie, au devenit inutilizabile. Probleme sunt şi la transmiterea de date prin telefonul mobil.

În plus, multe centre de încărcare a cartelelor telefonice au fost devastate.

Dintr-o dată, apar blindatele

La lăsarea întunericului se aud din nou împuşcăturile. Dar niciunul din cei care vor să primească pâine nu pleacă de la coadă. Se pare că oamenii s-au obişnuit cu situaţia. Dintr-o dată, trec pe lângă noi două maşini blindate, în mare viteză. Nu se ştie cui aparţin, pentru că nu au niciun fel de însemn. Oamenilor nu le rămâne altceva de făcut decât să speculeze. Unii cred că este vorba despre aşa numitele "trupe de menţinere a păcii" din Belarus sau Rusia, alţii sunt convinşi că sunt militari din armata locală, chemaţi pentru a restabili ordinea în ţară.

Blindate pe străzile din Almatî

Blindate pe străzile din Almatî

După o lungă perioadă de anarhie, pe străzile din Almatî au apărut, din nou, poliţiştii şi reprezentanţii forţelor de ordine sunt înarmaţi cu mitraliere. Există multe patrule, deşi multe maşini ale poliţiei au fost incendiate sau distruse în timpul revoltelor de stradă.

Într-un discurs televizat, preşedintele Kazahstanului, Kasîm-Jomart Tokaev, a anunţat că numai Almatî a fost atacat de „20.000 de bandiţi". El a ordonat ca forţele de ordine să tragă fără a mai avertiza asupra "teroriştilor". Apelurile „din străinătate" de a soluţiona paşnic problemele, au fost respinse de Tokaev şi calificate ca fiind "prostii".

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te