Fosta firmă a "jurnalistului" Bogdan Chirieac a câștigat 17 milioane de euro din contracte cu STS

DE Alexandru Pop | Actualizat: 27.07.2019 - 11:34
Morsa competentă, abonată de zeci de ani la contracte din bani publici Foto: Facebook

Aproape 17 milioane de euro (75,8 milioane de lei) este valoarea contractelor încheiate între STS și Centrul pentru Servicii de Radiocomunicații (CSR), firma unde a fost acţionar şi Bogdan Chirieac.

SHARE

Ultimul contract dintr-un total de 7, toate oferite prin negociere directă, a fost încheiat în 2016, după cum rezultă din serviciul electronic de achiziții publice (SEAP).

„Nu am nici cea mai mica legătură cu CSR, chiar nici cea mai mica”, a fost primul răspuns al lui Bogdan Chirieac, contactat de G4Media.ro.

Jurnalistul a admis ca știe cine sunt acționarii și că îl cunoaște pe acționarul principal.

Centrul pentru Servicii de Radiocomunicații SRL (CSR), societate unde Bogdan Chirieac a fost acţionar, a primit din 2007 și până în 2016 șapte contracte, în valoare de 75,8 milioane de lei pentru a dota Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) cu aparatură şi software.

Informaţia a fost confirmată chiar de serviciul de informaţii într-un răspuns trimis către un cititor G4media.ro, Andreea Drugus.

Bogdan Chirieac nu mai apare, într-adevăr în acţionariat, căci a cedat acţiunile în 2007, după ce în presă a fost publicată o investigaţie privind interesele sale în domeniu. Compania este deţinută în prezent de un partener de afaceri.

Iniţial, jurnalistul DCNews a cedat acţiunile mamei sale, care apoi le-a oferit unei firme din Elveţia.

Chirieac a publicat în Adevărul editoriale laudative privind produsele CSR.

Acţionariatul din Centrului pentru Servicii de Radiocomunicaţii SRL este următorul, conform datelor obţinute de la termene.ro: Stefan Catalin Radu Călin – 90%, Vasile Butan – 4%, Doru Vlad Necula – 3% si Laurentiu Gabriel Militaru – 3%.

La începutul anilor 2000, societatea avea doi acţionari, pe Traian Drăgulescu din Braşov şi pe Călin Ştefan Cătălin Radu. Chirieac intră în companie în 2005 şi apoi rămâne partener cu Radu. Primul deţinea 34%.

Chirieac iese din firmă la începutul lui 2007, însă cedează acțiunile mamei sale Doina Chirieac.

Aceasta din urmă iese din firmă și ea împreună cu asociata Elvira Gheorghiu, soacra lui Călin Radu, pe la sfârșitul lui 2008. Cele două bătrâne cedează acțiunile către Swiss Tehnology Financing AG din Elvetia, companie deţinută de Bernard Rodieux.

Aceste mai apare în două srl-uri din România, dar mai ales în mai multe offshore-uri din Panama.

În octombrie 2013, toate acțiunile de la firma elvețiană ajung înapoi la Ştefan Cătălin Radu Călin.

Acesta din urmă şi Bogdan Chirieac au fost co-acţionari şi în 3A Unic Business SRL, societate specializată în domeniul imobiliar. Cei doi parteneri cedează firma în 2015 către un cetățean din Donetsk, Ucraina, conform g4media.ro 

Articolul integral poate fi citii aici.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2020 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Aici puteti modifica setarile de Cookie -