Un profesor al universităţii americane Carnegie Mellon, fost antrenor al echipei SUA la Olimpiada Internaţională de Matematică, afirmă despre Nicuşor Dan că este „o persoană remarcabilă, un super-geniu al rezolvării problememlor de matematică”, dar şi un om „amabil şi prietenos”, „ager la minte”, angajat să-şi folosească geniul pentru a rezolva probleme pentru societate, înţelegând natura umană.
Universitarul mai spune că noul preşedinte ales al României este „o persoană cu picioarele pe pământ”, „foarte atentă” şi care „ascultă cu adevărat” pentru a afla „perspectiva” interlocutorului său. În opinia profesorului, lumea are nevoie de „mai mulţi oameni care să aspire la construirea inteligenţei analitice, combinată cu inteligenţa emoţională şi carisma de a conduce”, scrie News.ro.
Fost antrenor al echipei SUA la Olimpiada de Matematică, despre Nicuşor Dan: O persoană remarcabilă
„Noul preşedinte al României, Nicuşor Dan, este o persoană remarcabilă: un super-geniu al rezolvării problemelor de matematică (de două ori medaliat la Olimpiada Internaţională de Matematică), amabil şi prietenos, angajat să îşi folosească geniul pentru a rezolva probleme pentru societate, înţelegând natura umană. El este, de asemenea, o persoană cu picioarele pe pământ”, afirmă, într-o postare pe pagina sa Facebook, Po-Shen Loh, profesor la Carnegie Mellon University şi fost antrenor al echipei SUA la Olimpiada Internaţională de Matematică.
Profesorul universitar, el însuşi un geniu al matematicii, povesteşte că, în urmă cu cîţiva ani, a „avut şansa” de a-l întâlni pe Nicuşor Dan, în calitate de primar al Bucureştiului, atunci când a dus echipa de matematică a SUA la un concurs în România, graţie antrenorului naţional al olimpicilor români de Matematică, Radu Gologan.
„El (n. red. Nicuşor Dan) a fost prezent la ceremonia de deschidere pentru a face câteva remarci în calitate de primar al Bucureştiului. Am observat că era foarte ager în gândire, dar şi foarte atent şi că asculta cu adevărat pentru a afla perspectiva ta atunci când vorbeai cu el. Îşi dădea timp de gândire să analizeze la modul serios ideile pe care i le prezentai încerca cu adevărat să gândească din perspectiva ta, nu doar dădea mâna şi zâmbea. De asemenea, mi s-a părut o persoană care nu ştia doar matematică, ci ştia cum să facă lucruri din lumea reală, inclusiv partea cea mai complicată: înţelegerea naturii umane”, afirmă Po-Shen Loh.
Profesorul universitar aminteşte, în aceeaşi postare, despre un alt „geniu al amtematicii” devenit „şef de stat”, Lee Hsien Loong (n. red. prim-ministrul Republicii Singapore, din 2004), care a fost „Senior Wrangler în matematică la Cambridge” (cel mai bine clasat dintre studenţii la matematică în anul său).
„Mi s-a părut o sursă de inspiraţie să văd oameni care îşi dezvoltă minţi analitice deosebite, iar apoi îşi direcţionează energia către probleme societale. Astăzi, într-o lume în care tehnologia avansează rapid şi ameninţă să remodeleze în curând întreaga ocupare a forţei de muncă şi sensul existenţei umane, este esenţial ca liderii să aibă capacitatea de a reflecta singuri asupra acestor probleme, ceea ce necesită atât capacitate analitică, cât şi umanitate. Din activitatea mea în cadrul COVID, mi-am dat seama că, în perioade de criză şi ambiguitate, dacă un lider politic se poate baza doar pe consilieri, atunci se ajunge la un blocaj când consilierii nu sunt de acord. Văd că un blocaj similar are loc chiar acum pe tema răspunsului la creşterea inteligenţei artificiale”, menţionează profesorul.
În opinia acestuia, lumea are nevoie „de mai mulţi oameni care să aspire la construirea inteligenţei analitice, combinată cu inteligenţa emoţională şi carisma de a conduce”, iar pentru asta „nu este necesar ca aceştia să fie campioni la concursurile de matematică, ci este suficient ca ei să fie grozavi în rezolvarea problemelor analitice pe care nu le-au mai văzut până acum”.
Aceasta este, de fapt, motivaţia din spatele întregii mele activităţi actuale. Acesta este motivul pentru care găsim liceeni profund amabili şi inteligenţi în întreaga naţiune şi în întreaga lume şi apoi angajăm actori profesionişti şi artişti de spectacol pentru a-i pregăti în ceea ce priveşte carisma şi abilităţile de comunicare, în schimbul transmiterii lor în direct către liceeni din întreaga lume (în continuare creşterea numărului de astfel de persoane, pe măsură ce devin liceeni).
Sper că vom reuşi să construim un viitor în care să fie ceva obişnuit ca oamenii să aspire să devină inteligenţi din punct de vedere analitic, cu un angajament profund faţă de umanitate şi cu abilităţi de comunicare pentru a cuceri inimi. Este o inspiraţie pe care Nicuşor Dan a câştigat-o. Felicitări!”, încheie profesorul universitar.