Focar de pestă porcină în Constanța. Trebuie sacrificate 49.000 de animale din cauza virusului

DE Alexandra Lupascu | 16.01.2025 - 17:22
Focar de pestă porcină în Constanța. Trebuie sacrificate 49.000 de animale din cauza virusului Foto: Freepik (fotografie cu caracter ilustrativ)
Focar de pestă porcină în Constanța. Trebuie sacrificate 49.000 de animale din cauza virusului Foto: Freepik (fotografie cu caracter ilustrativ)

Un focar de pestă porcină africană a fost confirmat la o exploatație din localitatea Fântânele, trebuind să fie ucise și ecarisate aproximativ 49.000 de animale din toate cele 20 de hale ale fermei, a informat, joi, Prefectura Constanța.

SHARE

Potrivit sursei citate, ca urmare a buletinelor de analiză efectuate pe 15 ianuarie, a fost confirmată pesta porcină africană la nivelul halei nr. 20 din cadrul unei societăți comerciale din Fântânele, după ce anterior, pe 8 ianuarie, virusul fusese confirmat cu privire la hala nr. 14.

'Având în vedere viteza mare de propagare a virusului precum și contagiozitatea ridicată a acestuia, cu posibilitatea propagării și la exploatațiile din teritoriul adiacent fermei, se impune uciderea imediată și ecarisarea întregului efectiv de animale din exploatație și distrugerea tuturor materialelor cu risc din focar prin metoda alternativă de neutralizare - îngropare - în zona aprobată de autoritățile competente.

Focar de pestă porcină în Constanța. Trebuie sacrificate 49.000 de animale din cauza virusului

Sunt afectate aproximativ 49.000 de exemplare din cele 20 de hale ale exploatației', reiese dintr-un comunicat de presă transmis de Instituția Prefectului - Județul Constanța.

Până la data de 15 ianuarie, conform datelor Serviciului Control Sănătate și Bunăstare Animală din cadrul Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Animalelor Constanța, au fost uciși și îngropați circa 1.250 de porci aparținând exploatației din hala 14.

Citește și: Care sunt exporturile din România, oprite de pesta porcină, spre Marea Britanie şi Statele Unite?

Prefectura Constanța a mai informat că joi a avut loc, în sistem electronic, ședința extraordinară a Centrului Local de Combatere a Bolilor al județului Constanța - Unitatea Locală de Decizie în care s-au aprobat măsurile care vor fi luate.

Pentru o zonă de protecție de 3 kilometri în jurul focarului, ce include localitățile Fântânele și Cogealac, planul de măsuri cuprinde, printre altele, efectuarea curățeniei mecanice, a dezinsecției și dezinfecției în focar; înregistrarea tuturor suinelor din zona de protecție și efectuarea examenelor clinice de către medicul veterinar; toate persoanele care intră sau ies din exploatație trebuie să respecte măsurile de igienă corespunzătoare pentru a reduce riscul de răspândire a virusului pestei porcine africane; toate mijloacele de transport trebuie să fie dezinfectate minuțios; interzicerea unor activități, inclusiv a circulației, în ceea ce privește animalele, produsele și alte materiale în interiorul, dinspre sau spre zona de protecție pe o durată de 30 zile.

Citește și: Cât de sănătoasă este carnea de pe piața din România? Un specialst din cadrul ANSVSA explică

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te