Flux separat pentru mașinile înmatriculate în UE, la intrarea în Grecia

DE Adelina Sahlean | 02.07.2020 - 15:15
Foto: Facebook Forum Grecia

Autoritățile din Grecia au decis crearea unui flux separat la intrarea în acestă țară pentru autoturismele înmatriculate în statele membre UE, a anunțat joi Ministerul Afacerilor Externe (MAE).

SHARE

Potrivit MAE, în contextul întârzierilor înregistrate la punctul de frontieră dintre Bulgaria și Republica Elenă (Kulata – Promachonas), odată cu instituirea noilor reguli privind intrarea cetățenilor străini în Grecia, ministrul Bogdan Aurescu a avut o convorbire telefonică cu omologul elen, Nikos Dendias, căruia i-a prezentat situația cu care se confruntă românii aflați în tranzit către Grecia. Aurescu a cerut găsirea unor soluții pentru reducerea timpului de așteptare și evitarea aglomerării autoturismelor în acest punct de frontieră și a sugerat deschiderea altor puncte de frontieră, având în vedere sezonul turistic, arată MAE. 

MAE a făcut demersuri pe lângă Ministerul de externe elen, solicitând autorităților elene identificarea rapidă a unor soluții care să permită fluidizarea traficului în punctul de frontieră Kulata – Promachonas.

Partea elenă a transmis că are în atenție situația creată la frontieră și că acționează pentru identificarea de soluții pentru fluidizarea circulației, inclusiv prin stabilirea de controale comune cu autoritățile bulgare. O primă măsură deja luată este crearea unui flux separat pentru autoturismele înmatriculate în statele membre UE, anunță MAE.

Accesul rutier pe teritoriul Greciei este permis în perioada 1-15 iulie printr-un singur punct de trecere a frontierei bulgaro-elene - Kulata-Promachonas. Măsura a fost luată ca urmare a introducerii obligativității completării formularului electronic (Passenger Locator Form), prin intermediul căruia să poată fi asigurată evidența celor care merg în această țară.

După completare, solicitanții vor primi pe adresa de e-mail utilizată la completarea formularului un cod unic de confirmare a înregistrării, care trebuie prezentat autorităților de frontieră (în format electronic sau tipărit), în momentul intrării pe teritoriul elen. Formularul este disponibil în limba engleză la adresa https://travel.gov.gr, unde sunt disponibile și condițiile de călătorie valabile pentru această perioadă.

MAE atenționează că pentru a evita timpi suplimentari de așteptare la frontieră este important ca cetățenii români să completeze acest formular anterior deplasării și să obțină în timp util codul de confirmare a înregistrării, care va trebui prezentat la frontieră. De asemenea, Ministeru menționează că autoritățile elene competente pot modifica fără preaviz condițiile de intrare pe teritoriul național, în funcție de numărul de noi cazuri de COVID-19 ce vor fi înregistrate pe parcurs.

Românii pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Atena: +302106774035 și Consulatului General al României de la Salonic +302310340088, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center, în regim de permanență.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.