Florin Cîțu: Ordonanța care amână plata ratelor nu este retrasă

DE Adelina Sahlean | Actualizat: 30.03.2020 - 16:06
Foto: Facebook

Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a scris pe Facebook că ordonanța de urgență care dă românilor posibilitatea de a-și amâna cu până la nouă luni plata ratelor către bănci nu este retrasă, precizând că actul normativ urmează să fie completat în ședința de azi a guvernului.

SHARE

„Ordonanța care amână plata ratele romanilor până la 9 luni(!!!) nu este retrasa! Câteva observații ale MFP care clarificau mai multe discuții apărute în spațiul public au fost omise din varianta trimisă spre publicare. Astăzi în ședința de guvern de la ora 17:00 corectăm această eroare”, a scris Cîțu pe Facebook.

El i-a răspuns astfel președintelui Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, cel care a publicat o adresă transmisă de secretarul general al guvernului, Antonel Tănase, prin care îi solicita retragerea de la publicarea în Monitorul Oficial a ordonanței de urgență.

Ciolacu a catalogat acest gest drept ”o nouă dovadă de prostie și haos în care acest Guvern aruncă românii și firmele românești”.

Guvernul Orban a adoptat săptămâna trecută o ordonanță de urgență care dă posibilitatea românilor să ceară băncilor amânarea plății ratelor pe o perioadă de până la nouă luni.

La finalul ședinței de guvern în care a fost adoptat actul normativ, ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a anunțat că cererile de amânare trebuie depuse până la sfârșitul perioadei în care România se va afla în stare de urgență. Totodată, Cîțu a spus că beneficiarii acestei măsuri sunt cei afectați, ”direct sau indirect”, de către epidemia de coronavirus.

„Suspendarea plății se face doar la debitorii afectați direct sau indirect de epidemie (…) Este o plajă largă de parsoane fizice care pot accesa această facilitate”, a declarat Florin Cîțu la finalul ședinței de Guvern de joi.

Cererile de suspendare se vor putea face atât pe cale electronică, cât și prin telefon, fără să fie nevoie de semnarea unui act adițional. Termenul limită al depunerii cererilor este până la ridicarea stării de urgență. O altă condiție impusă este ca cei care solicită amânarea să nu aibă restanțe la plata ratelor.

„Dobânda datorată de debitor este suspendată, se capitalizează la creditul existent. Adică se eșalonează pe toată durata creditului”, a precizat Florin Cîțu.

Excepție fac creditele ipotecare la care statul a garantat plata dobânzii în proporție de 100%. ”Statul va plăti dobânda în locul cetățenilor și apoi va recupera suma într-o perioadă mai lungă”, a precizat ministrul de Finanțe.

Urmează ca Guvernul să publice normele de aplicare a legii în cursul săptămânii viitoare, norme prin care vor fi clarificate și categoriile de datornici care pot accesa această facilitate.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te