România are un grad de autosuficienţă de peste 150% atât la carnea de pui cât şi la ouă, iar peste 50% din producţie pleacă la export, astfel încât este normal să promovăm sectorul avicol, unul foarte important pentru noi, a afirmat sâmbătă ministrul Agriculturii, Florin Barbu.
"Avem un grad de autosuficienţă de peste 150% atât la carnea de pui, cât şi la ouă, şi acum două săptămâni am luat o decizie pentru că piaţa a fost invadată cu ouă din Ucraina. Am licenţiat aceste produse. Procesatorii pot solicita licenţe de import din Ucraina în cazul în care în România nu sunt stocuri atât de carne de pui, cât şi de ouă. În cazul în care vin la licenţă, noi îndreptăm procesatorii români către producătorii noştri locali. Este normal să promovăm acest sector. Este un sector foarte important pentru noi pentru că peste 50% din ceea ce producem în România pleacă la export. Este un pui de calitate, avem şi puiul vegetarian. Şi la ouă se merge pe sistem bio", a subliniat ministrul de resort, care a fost prezent la Târgul de carne de pasăre şi ouă din curtea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).
Florin Barbu: Este normal să promovăm sectorul avicol; peste 50% pleacă la export
Florin Barbu a amintit că ouăle româneşti sunt căutate în multe ţări şi a precizat că au fost deschise pieţe noi, în Franţa şi Italia.
Citește și: Florin Barbu, despre fermieri: „Cei care stau la Afumaţi nu sunt fermieri, sunt instigatori”
"Am deschis pieţe, am avut discuţii cu omologii mei din aceste state şi în continuare Ministerul Agriculturii, prin Programul Naţional Strategic, a scos o alocare separată pentru sectorul avicol. Vrem să ne dezvoltăm foarte mult în acest sector. Ministerul Agriculturii a finalizat deja cele nouă milioane de locuri de cazare pe care le-am început în 15 iunie 2023, proiecte foarte importante pentru dezvoltarea fermelor. Au fost proiecte derulate prin Ministerul Agricultorii, prin Direcţia Agricolă, decontările au mers foarte bine şi ceea ce vedem aici sunt puii care au fost crescuţi, deja sunt populate aceste ferme. În continuare vom deschide noi sesiuni de proiecte atât pe porc, cât şi pe pasăre în România, pentru că aşa cum am ajuns ca, într-un an de zile, să creştem capacitatea internă cu 20-30% la carne de pui, aşa vom face în următorii 4 ani şi cu porcul", a precizat Barbu.
Citește și: Mai este România grânarul Europei? Florin Barbu: „Țara noastră contează foarte mult”
Ministrul Agriculturii a arătat, în context, că în plata pe bunăstare a fost consemnată o creştere de un milion de capete la porc, iar anul viitor, în martie, România va produce 1,5 milioane de purcei astfel încât aceştia să poată fi integraţi în fermele de gras.