Firea anunța cu tupeu că falimentul RADET este imposibil. Luni a fost anunțat falimentul RADET

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 11.11.2019 - 16:29
Foto Inquam Photos/Octav Ganea

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, declara săptămâna trecută, în replică la avertismentul lansat de premierul Ludovic Orban și de ministrul Energiei Virgil Popescu, că este exclus ca un judecător să declare falimentul RADET.

SHARE

Curtea de Apel București a decis, luni, printr-o sentință definitivă că RADET intră în faliment. Săptămâna trecută, însă, primarul general al Capitalei declara că este exclus ca sentința să fie dată de judecători luni.

„Sub nicio formă nu se va întâmpla cum a anunţat acest nou ministru incompetent al Energiei, că luni judecătorul sindic va declara falimentul RADET, dumnealui bucurându-se şi râzând, uitând că şi ELCEN este în aceeaşi situaţie, în oglindă, şi asta înseamnă şi falimentul ELCEN", a declarat, miercuri, Gabriela Firea.

Reacția sa venea după ce ministrul Energiei, Virgil Popescu, dar și noul premier Ludovic Orban avertizau că declararea falimentului este iminentă. 

„Vreau ca Primăria Capitalei să fie foarte conştientă că s-ar putea ca luni să fie declarat falimentul RADET”, a declarat miercuri, Virgil Popescu.

„După cunoştinţa mea, luni trebuie să se pronunţe instanţa în procedura de faliment a RADET, iar, din punctul meu de vedere, după cum arată datele, falimentul este iminent. Aici a fost declaraţia ministrului Economiei privitoare la posibilitatea sistării agentului termic în Capitală în cazul falimentului RADET.

Sigur că legislaţia prevede obligaţia de a nu opri furnizarea agentului termic pe perioada sezonului rece cu o singură condiţie: să existe operatorul economic care să aibă delegat serviciul de furnizare şi care să aibă contract cu ELCEN şi să poată să distribuie energia termică de la producător.

Dacă RADET dă faliment, automat trebuie rezolvată problema existenţei unui agent economic, a unei companii care să poată să furnizeze, să aibă delegat din partea primăriei serviciul de furnizare a energiei termice şi care să aibă contract cu ELCEN", a menționat și Ludovic Orban.

RADET are datorii de 3,8 miliarde de lei către ELCEN, producătorul de apă caldă și căldură al Capitalei. Cele două entități sunt legate ombilical una de alta: ELCEN produce apa caldă și căldura, iar RADET le furnizează mai departe către locuitorii din București.

RADET a intrat în insolvență în septembrie 2016. Din cauză că aceste datorii nu au fost plătite și ELCEN este în insolvență tot din toamna anului 2016, potrivit Libertatea. Regia alimentează peste 560.000 de locuințe și 4.900 de instituții și companii în Capitală. Un număr de 1,2 milioane de oameni sunt dependenți de aceasta, adică mai bine de jumătate din populația Bucureștiului.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te