Firea a lăsat Bucureștiul în faliment, dar îl atacă pe Nicușor Dan: Cum să nu-ți plătești facturile?

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 27.11.2021 - 10:58
Firea a lăsat Bucureștiul în faliment, dar îl atacă pe Nicușor Dan: „Cum să nu-ți plătești facturile. / Foto: digi24.ro

Deși a lăsat Bucureștiul în faliment, cu o „gaură” de 40 de milioane de euro, Gabriela Firea, actualul ministru PSD al Familiei, îl acuză pe Niculor Dan că nu a achitat facturile către Elcen, deşi "a avut un guvern prietenos".

SHARE

Fostul primar al Capitalei Gabriela Firea l-a atacat, la Antena 3, pe actualul edil, Nicuşor Dan, acuzându-l că este responsabil pentru faptul că Primăria București nu a achitat facturile către Elcen, deşi "a avut un guvern prietenos", care a alocat PMB sume mari de bani. 

Citește și: Moștenirea Gabrielei Firea: Capitala înghețată. Când vor avea bucureștenii apă caldă la discreție

"Astăzi, cei 21 de consilieri generali ai PSD au oprit dorinţa domnului Nicuşor Dan de a creşte facturile la agentul termic cu 70%, dumnealui a venit în Consiliul General cu un proiect care, dacă era aprobat cu privire la preţul gigacaloriei, facturile creşteau cu 70%, urmând ca ulterior domnia sa prin promisiune să obţină sau nu de la Guvern anumite sume de bani care nu ştiu în baza căror legi poate să le solicite, câtă vreme primeşte acea cotă lunară care e mult mai mare decât cea pe care o primeam eu când eram primar general. Dacă în ceea ce mă priveşte am avut luni în care am primit doar 180 de milioane de lei, 200 de milioane, 220, 230, dumnealui a avut luni de zile, pentru că a avut un guvern prietenos - guvernul coaliţiei de dreapta, un an de zile - a avut luni în care a primit şi 400 de milioane de lei. În acest caz, cum să nu-ţi plăteşti facturile datorate? Cum de a acumulat şapte luni datorii către Elcen?", a afirmat Gabriela Firea, vineri, la Antena 3.

Citește și: Cu ce se confruntă Nicușor Dan la Primăria Capitalei: trafic, transport public, termoficare, spitale

"Aşa cum atât eu, cât şi toţi foştii primari am găsit soluţiile şi financiare şi juridice pentru a plăti această subvenţie de peste 60% din agentul termic, nu înţeleg de ce noul primar dă vina permanent pe foştii primari, pe Guvern, pe Consiliul General, pe Termoenergetica. Atunci dumnealui e sau nu e primar general? Primarul găseşte soluţii”, a mai susţinut Firea, adăugând că, prin neplata facturilor către Elcen, PMB "blochează un circuit financiar al statului şi blochează alte instituţii ale statului".

Citește și: Moștenirea Gabrielei Firea: București împotmolit

Prejudiciul găsit la Primăria Capitalei, după mandatul Gabrielei Firea, „aproximativ 200 de milioane de lei”, echivalentul a 40 milioane de euro

Florin Cîțu, ministrul Finanțelor în octombrie 2020, a anunțat la acea vreme că prejudiciul găsit la Primăria Capitalei, în mandatul Gabrielei Firea (PSD) este de „aproximativ 200 de milioane de lei, echivalentul a 40 de milioane de euro.

„Să fie clar pentru toată lumea. Suma totală pe care inspectorii MFP au calculat-o, în urma controlului efectuat la PMB, ca fiind prejudiciu, este de aproximativ 200 milioane lei (în jur de 40 de milioane euro)”, a scris atunci ministrul Florin Cîțu, pe contul său de Facebook. 

Citește și: Patru ani cu Gabriela Firea. Ce a rămas în urmă: un București pe voucher

Într-o conferință de presă, Cîțu a mai spus și că veniturile Primăriei Municipiului Bucureşti în 2020 sunt de aproximativ 3,5 miliarde de lei, iar încasările în septembrie sunt la aproape 99%.

„Aş vrea să ştiţi situaţia reală a finanţelor Primăriei Municipiului Bucureşti, pentru că toţi trăim în acest oraş şi vrem să ştim cum au fost cheltuiţi banii în acest an. În primul rând, câteva informaţii generale. Veniturile Primăriei Municipiului Bucureşti în 2020 sunt undeva la 3,5 miliarde de lei. Acesta este bugetul, 3,5 miliarde de lei. Încasările în septembrie sunt la aproape 99%. Deci, au fost venituri la Primăria Municipiului Bucureşti", a mai spus Cîțu la acea vreme.

Citește și: Prejudiciul produs de Gabriela Firea la Primăria Capitalei: 40 mil. euro. Reacția ex-primăriței PSD

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.