Fațada unui bloc din România, cea mai frumoasă din lume. Locatarii au pus 400 lei pentru pictură

DE Alexandra Lupascu | 15.08.2023 - 11:46
Fațada unui bloc din România, cea mai frumoasă din lume. Locatarii au pus 400 lei pentru pictură Foto: instagram/streetartcities

Arta stradală a reuşit să-i unească pe locatarii unui bloc sibian în aşa fel încât să-i determine să strângă bani să-şi repare scocul stricat. Practic, o faţadă mucegăită a unui bloc de patru etaje s-a transformat într-una dintre cele mai spectaculoase lucrări de street art.

SHARE

Arta stradală a reuşit să-i unească pe locatarii unui bloc sibian în aşa fel încât să-i determine să strângă bani să-şi repare scocul stricat.

Practic, o faţadă mucegăită a unui bloc de patru etaje s-a transformat într-una dintre cele mai spectaculoase lucrări de street art din România şi din lume.

"Urletul furtunii", o pictură murală realizată de artistul argentinian Julian Cruz pe fațada unui bloc din Valea Aurie a fost desemnat cel mai frumos proiect al lunii iulie, de către platforma internaţională Street Art Cities, în urma voturilor primite din ţări de pe trei continente.

Lucrarea acoperă faţada blocului de patru etaje din cartierul Valea Aurie, de pe strada Fântânele, numărul 1, bl. 52, scara A, relatează Agerpres.

Citește și: Statul, bun de plată după ce un șofer a intrat cu mașina într-o groapă. Ce despăgubire a obținut

"Una dintre cele mai respectate platforme de street art din lume se numeşte Street Art Cities, ei sunt din Spania, dar au foarte mulţi urmăritori pe Facebook şi Instagram, este cea mai recunoscută platformă şi de către artişti.

Este pentru a treia oară (când intrăm în selecţie - n.r.), dar este pentru prima oară când ajungem în finală şi câştigăm locul întâi.

Pentru Sibiu este o premieră şi o mândrie, pentru că nicio altă lucrare din România nu a fost apreciată la felul acesta", a declarat, pentru Agerpres, organizatorul Sibiu International Street ART Festival, Andrei Oltean.

”Au pus 400 de lei de familie, s-a schimbat scocul şi ce mai trebuia, pentru că acolo, când ploua, curgea apa în zona respectivă şi efectiv au crescut muşchi pe faţadă”

Potrivit celui care l-a invitat în România pe artistul argentinian, arta stradală a reuşit să-i unească pe locatarii unui bloc sibian în aşa fel încât să-i determine să strângă bani să-şi repare scocul stricat.

Practic, o faţadă mucegăită a unui bloc de patru etaje s-a transformat într-una dintre cele mai spectaculoase lucrări de street art din România şi din lume.

"Lucrarea se află în cartierul Valea Aurie, pe strada Fântânele. Este executată pe un bloc de locuinţe, unde toată faţada era mucegăită. Şi când am fost să strâng semnăturile ca să fac lucrarea acolo, s-au strâns toţi vecinii, au făcut şedinţă de scară şi au considerat că trebuie să facă o parte de acoperiş, inclusiv scocul, ca să nu se mai ajungă în situaţia asta.

Deci, cumva, pentru că ne-am dus să facem lucrarea aceasta murală acum, s-au mobilizat, au pus 400 de lei de familie, s-a schimbat scocul şi ce mai trebuia, pentru că acolo, când ploua, curgea apa în zona respectivă şi efectiv au crescut muşchi pe faţadă.

Citește și: Un român beat s-a dus la un spital din Spania cu documentele altei persoane. A intervenit poliția

Este un bloc cu patru etaje. Lucrarea are 20 de metri înălţime, iar lăţimea are 11 metri. Are, deci, peste 200 de metri pătraţi şi artistul a fost pentru prima oară la Sibiu", a explicat Andrei Oltean.

Sibiul se mândreşte că deţine una dintre cele mai mari galerii de street art din ţară, o galerie inedită, care cuprinde aproape toate cartierele, unde clădiri de tot felul - şcoli, licee, blocuri de locuinţe - sunt "pânzele" unor picturi murale pe care le vezi de la distanţă, fiind de dimensiuni foarte mari.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te