Furtul de gaz și curent electric este, se pare, la ordinea zilei în România. Delgaz Grid, compania de distribuţie din cadrul grupului german E.ON, a anunțat că, în primele 6 luni din 2025, a identificat un consum fraudulos de 9,9 milioane kWh de gaze naturale şi energie electrică, în zona sa de activitate.
Citește și: VIDEO Cum și-au „redus” facturile la curent o clinică și o firmă din Galați? Cu fire trase ilegal
Facturi mari la gaz și curent? Unii români se „descurcă”. 9,9 milioane kWh, furați de la un furnizor
Compania de distribuție Delgaz Grid informează că a identificat peste 660 de cazuri de potențial consum fraudulos de energie în primele 6 luni ale acestui an, în 18 dintre cele 20 de județe în care operează, majoritatea vizând sustrageri de electricitate.
Distribuitorul precizează că 397 de cazuri au reprezentat sustrageri de energie electrică, acestea fiind identificate în regiunea Moldova (județele Iași, Botoșani, Vaslui, Suceava, Neamț şi Bacău).
Iar 265 de cazuri au fost înregistrate pe partea de distribuție a gazului în 18 județe (Cluj, Bistrița-Năsăud, Maramureș, Sălaj, Timiș, Arad, Caraș-Severin, Hunedoara, Mureș, Sibiu, Alba, Bihor, Iași, Botoșani, Vaslui, Suceava, Neamț şi Bacău).
Cantitatea totală de energie furată din rețelele operate de Delgaz Grid în intervalul ianuarie - iunie 2025 se ridică la circa 9,9 milioane kWh (circa 3,8 mil. kWh gaze naturale și 6,1 mil. kWh energie electrică), iar valoarea prejudiciului a fost calculată la circa 8,5 milioane lei.
Citește și: Un şef de la Electrica fura curent, cu angajaţii, care-i erau rude. Firele nu treceau prin contor
Peste 20 milioane kWh, furați din rețelele Delgaz Grid în 2024
Compania de distribuţie din cadrul Grupului german E.ON a anunţat că a identificat în 2024 peste 1.400 de cazuri de potenţial consum fraudulos de gaze naturale şi energie electrică, în zona sa de activitate.
Prejudiciul total a fost estimat la circa 12,5 milioane de lei. Iar cantitatea totală de energie necontorizată a depăşit 20 milioane kWh.
„Peste 1.400 de cazuri de potenţial consum fraudulos de energie au fost identificate, anul trecut, în cele 20 de judeţe în care operează compania de distribuţie Delgaz Grid, majoritatea vizând sustrageri de electricitate”, a anunţat compania, la începutul lui 2025.
Circa 840 de cazuri au reprezentat sustrageri de energie electrică, acestea fiind identificate în regiunea Moldova (judeţele Iaşi, Botoşani, Vaslui, Suceava, Neamţ şi Bacău).
Citește și: Polițiștii i-au săpat în curte unui bărbat, cu excavatorul. Fura curent cu un racord clandestin
Iar aproape 570 de cazuri au fost înregistrate pe parte de gaz în 19 judeţe (Cluj, Bistriţa-Năsăud, Maramureş, Satu Mare, Sălaj, Timiş, Arad, Caraş-Severin, Hunedoara, Mureş, Sibiu, Alba, Harghita, Iaşi, Botoşani, Vaslui, Suceava, Neamţ şi Bacău).
Cantitatea totală de energie necontorizată în 2024 a depășit 20 milioane kWh (10,38 milioane kWh gaze naturale şi 10,4 milioane kWh energie electrică), iar valoarea prejudiciului a fost calculată la circa 12,5 milioane lei.
Energia sustrasă ar putea acoperi consumul de gaze naturale pentru un an şi jumătate, respectiv, consumul de energie electrică pe durata a doi ani al unui spital care deserveşte un oraş cu circa 100.000 de locuitori.
”Intervenţiile neautorizate asupra branşamentelor şi contoarelor de gaze naturale sau electricitate, precum şi instalaţiile clandestine, pot duce la incidente cum ar fi explozii, intoxicaţii, incendii, electrocutări etc. cu urmări devastatoare: bunuri distruse şi, mai grav, pierderi de vieţi omeneşti.
Din păcate, consumatorii care recurg la astfel de „metode” pentru reducerea valorii facturii de energie nu conştientizează consecinţele posibile şi atunci când au loc tragedii este prea târziu. De aceea, prevenirea sustragerilor de energie, prin identificarea lor cât mai aproape de momentul la care se produc, este foarte importantă pentru menţinerea siguranţei consumatorilor”, a precizat compania.
Consumul fraudulos înseamnă pierderi nu doar pentru operatorul de distribuţie, cât şi pentru consumatorii oneşti care plătesc cu regularitate energia consumată, intervenţiile ilegale afectând deopotrivă calitatea serviciului de distribuţie a gazelor naturale şi energiei electrice.
Mai mult, consumul fraudulos reprezintă furt şi se pedepseşte conform prevederilor Codului Penal. De aceea, pentru identificarea persoanelor vinovate şi recuperarea prejudiciului se întocmesc şi se transmit plângeri penale către instituţiile abilitate.