Facebook refuză să sancționeze mesajele polemice ale lui Trump. Zuckerberg, sancționat de angajați

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 02.06.2020 - 11:06

Ciocnirea dintre Twitter și Donald Trump atinge Facebook, aflat în poziție delicată de când șeful lui, Mark Zuckerberg, a refuzat să sancționeze afirmațiile polemice ale președintelui și este dezavuat public de angajații săi.

SHARE

“Mark greșește, mă voi strădui să-l fac să-și schimbe părerea făcând multă gălăgie”, a scris pe Twitter duminică Ryan Freitas, director de design la News Feed (fluxul de știri) al Facebook. El precizează că a adunat vreo 50 de persoane cu aceeași părere.

Twitter ia o măsură inedită

La origine, două intervenții fără precedent ale Twitter săptămâna trecută. Platforma a semnalat mai întâi două tweet-uri ale președintelui american privind votul prin corespondență cu mențiunea “verificați faptele”.

Mark Zuckerberg a amintit atunci la Fox News că, după părerea lui, platformele nu ar trebui să joace rolul de “arbitru al adevărului online”. Un interviu care a fost redistribuit pe Twitter de Donald Trump.

Apoi, vineri, Twitter a mascat un alt mesaj al președintelui american privind confruntările de la Minneapolis după moartea unui bărbat de culoare, George Floyd, din cauza încălcării directivelor rețelei privind apologia violenței. “Jafurile vor fi imediat primite cu gloanțe”, declara Donald Trump pe tema manifestațiilor care degenerează în revolte.

Libertate de exprimare

Aceste afirmații apăreau și pe Facebook, dar Mark Zuckerberg a decis să le lase vizibile, “după ce a ezitat toată ziua”. Într-o postare pe profilul său, el spune că condamnă cu titlu “personal” “retorica dezbinatoare și incendiară” a președintelui, dar nu înțelege să suprime mesajele, în numele libertății de exprimare și a interesului public de a se informa.

Twitter și Facebook au creat sisteme de luptă contra conținuturilor periculoase (apeluri la ură, hărțuire…) și contra dezinformării. Dar Facebook exceptează personalitățile și candidații politici de cea mai mare parte a acestor măsuri.

Convorbire telefonică între Trump și Zuckerberg

Mai mult, presa americană a dezvăluit duminică faptul că Mark Zuckerberg și Donald Trump au vorbit vineri la telefon. Conversația a fost “productivă”, potrivit unor surse anonime de la site-ul specializat Axios și canalul CNBC. Ea nu a fost nici confirmată, nici dezmințită de cei doi.

“Avem conștiința că oamenii vor ca Consiliul să se aplece asupra multor chestiuni importante legate de conținuturile online”, a scris pe Twitter “Consiliul de supervizare” al rețelei, care a căpătat formă la începutul anului. El trebuie să aibă ultimul cuvânt privind menținerea sau nu a conținuturilor controversate, deplin independent.

Gigantul rețelelor este direct afectat de contraatacul lui Donald Trump contra Twitter. Președintele american a semnat joi un decret care atacă o lege fundamentală a internetului american, Secțiunea 230, care da platformelor digitale imunitate contra oricărei urmăriri în justiție legat de conținuturi publicate de terți. Și le dă libertatea să intervină după bunul lor plac pentru a controla discuțiile.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te