Fost șef al Serviciului Strategii de Apărare la Statul Major General, Hari Bucur-Marcu a declarat într-un interviu pentru Ziare.com că prin această acțiune este afectat inclusiv NATO.
Legea 346/2006 spune limpede că: „șeful Statului Major al Apărării (SMAp) este militarul cu rangul de conducere cel mai înalt din armată, numit de președintele României, la propunerea ministrului Apărării Naționale, cu avizul prim-ministrului, pentru o perioadă de 4 ani, cu posibilitatea de prelungire cu până la un an.
În funcția de șef al Statului Major al Apărării poate fi numit locțiitorul acestuia sau unul dintre șefii categoriilor de forțe ale armatei", arată expertul.
Citește și PSD a încercat să schimbe șeful Statului Major al Armatei printr-o ilegalitate
La finalul anului trecut, mandatul de 4 ani al generalului Nicolae Ciucă s-a încheiat, iar președintele Iohannis a respins propunerea avansată de ministrul Apărării apreciind că ar încalcă legea și a decis să prelungească cu un an mandatul actualui șef al armatei.
În replică, Guvernul intenționează să atace în contencios administrativ decretul prezidențial, iar ministrul Apărării, Gabriel Leș, invocă pe Facebook un precedent din 2010, când mandatul gen. Gheorghe Marin a fost prelungit cu un an de fostul președinte Traian Băsescu.
„Nu poți să te duci în contencios administrativ cu ierarhia militară, doar pentru că vrei să îți bați joc de un președinte, să îl ridiculizezi în ședința CSAT, să arăți că nu are niciun fel de relevanță în decizia politică", spune Hari Bucur-Marcu în interviul acordat Ziare.com, apreciind că actuală majoritate guvernamentală urmărește "să între și în domeniul apărării naționale, că să îi arate președintelui că ministrul e mai important decât el, așa cum s-a făcut și cu Justiția", a precizat Hari Bucur-Marcu.
În plus, expertul reamintește informațiile apărute în presă despre legăturile dintre Liviu Dragnea și un sponsor american care ar fi direct interesat de contractele cu armament ale României și spune că aceste lucruri ar trebui știute de cei de la contraspionaj, care ar trebui să vorbească.
„Sunt zvonuri, pe care eu nu pot să le confirm, că președintele Camerei Deputaților, Dragnea Liviu, are un sponsor economic, care i-a sponsorizat activitățile la Washington DC și care are un interes, dacă nu cumva chiar a candidat pentru un contract cu armament în România. Acesta este zvonul.
Eu nu știu cine a cumpărat biletul de avion, activitățile de lobby în Washington DC ale lui Dragnea, habar nu am. Dar vreau să spun un lucru: În momentul în care Dragnea se implică (direct sau prin miniștrii pe care îi numește la Apărare) în sistemul de achiziții majore (unde se cheltuiesc miliarde, nu mii de lei!), în momentul în care se implică într-o formă sau altă, în sensul că îl da la o parte pe unul care n-ar favoriza o anumită achiziție sau pentru că vorbește despre o achiziție favorabil, eu cred că lucrurile acestea ar trebui știute mai ales de către cei de la contraspionaj și de cei care se ocupă de apărarea patriei.
Iar dacă ei știu lucrurile astea și tac din gură, înseamnă că ori sunt complici, ori ele nu sunt adevărate”, a precizat Hari Bucur-Marcu.
Citește și Ministrul Apărării, despre șefia Statului Major: "E limpede că s-a încercat o ambuscadă"