Există o nouă meserie care se plătește bine în Germania. Se ajunge și la 3.400 de euro pe lună

DE Alexandra Lupascu | Actualizat: 15.04.2024 - 09:16
Există o nouă meserie care se plătește bine în Germania. Se ajunge și la 3.400 de euro pe lună Foto: Pexels (fotografie cu caracter ilustrativ)

În timp ce românii sunt stimulați de către stat să producă energie, oferindu-le bani, în țările din UE, instalatorii de panouri fotovoltaice sunt plătiți extrem de bine. Spre exemmplu, în Germania se oferă un salariu bun, cazare și transport.

SHARE

Instalatorii fotovoltaici sunt extrem de căutați pe piața din Europa pentru că tot mai multe state produc energie verde. Astfel, românii care își doresc să obțină venituri mari pot opta pentru un astfel de job. 

Cele mai multe firme angajează persoane care au experiență în construcții și care nu se tem de înălțime pentru că există panouri care se montează pe clădiri, nu doar la sol. 

Există o nouă meserie care se plătește bine în Germania. Se ajunge și la 3.400 de euro pe lună

Conform prognozelor din industrie, pentru anul 2030 este prevăzută o capacitate totală instalată de peste 600 GW, în statele membre UE.

Dar există o problemă cu care se confruntă mai toate domeniile de activitate: lipsa forței calificate de muncă.

Fiind vorba de o piață relativ nouă, firmele care recrutează astfel de personal oferă beneficii multe românilor: pot obține un salariu atractiv de până la 3400 euro net pe lună, 2-3 luni de concediu plătit pe an, asigurare de sănătate în Germania, formare profesională în domeniul sistemelor fotovoltaice, cazare și transport asigurate.

Cunoașterea limbii germane și deținerea unui permis de conducere reprezintă un avantaj pentru persoanele interesate.

Instalatorii care vor să rămână în țară trebuie să știe că salariile de aici sunt între 900-1200 de euro, pentru cei avansați.

Cursul de formare durează două-trei luni

Un curs de instalator panouri fotovoltaice durează câteva luni și costă aproximativ 1.000 de lei la școlile de formare profesională. Aici învață cum se fac conexiunile electrice, cum funcționează panourile și modalități de montare a lor și multă practică.

Românii cu panouri fotovoltaice produc curent cât 1,5 reactoare de la Cernavodă. În ce zone se află cei mai mulți

Puterea instalată aferentă prosumatorilor racordați la rețelele electrice ale operatorilor de distribuție a ajuns la 1.063.444 kW, adică la 1.063 MW, cât un reactor și jumătate de la Cernavodă, conform datelor ANRE din 31 iulie 2023. 

Ca idee, la ora actuală, la Cernavodă funcționează două reactoare nucleare, fiecare cu o putere instalata de productie de 700 MW, care asigură aproximativ 20% din necesarul de energie al României.

Citește și: Fotovoltaicele devin nerentabile după majorarea TVA prevăzută în modificarea Codului Fiscal

CNE Cernavoda utilizeaza tehnologia canadiana CANDU 6 (Canadian Deuterium Uranium) folosind uraniul natural ca si combustibil si apa grea ca moderator si agent de racire.

Unitatea 1 a CNE Cernavoda a fost pusa in operare comerciala la data de 2 decembrie 1996 iar Unitatea 2 la data de 28 septembrie 2007.

Distribuția privind numărul de prosumatori racordați la rețelele de distribuție ale operatorilor de distribuție şi puterea instalată a acestora la nivelul fiecărui județ din România la data de 31.07.2023 arată că pe primul loc de află județul Ilfov, cu 6.992 de prosumeri care produc 86 MW. 

Pe locul 2, se află județul Timiș, cu 4.880 de prosumeri care produc 61 MW. Iar Top 3 e completat de județul Dolj, unde 3.382 generează 41 MW.

Citește și: 3 mari constructori auto creează ChargeScape. Mașinile electrice, folosite pe post de baterii-tampon

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te