EXCLUSIV Stelian Nistor, șeful Ritului Scoțian Antic și Acceptat, suspendat din masonerie

DE Petru Zoltan | Actualizat: 27.04.2020 - 15:42

Masonul Stelian Nistor, șeful Ritului Scoțian Antic și Acceptat din România, a fost suspendat din „orice activitate masonică” de către Marea Lojă Națională din România, condusă Radu Bălănescu, unul dintre cei mai contestați masoni aflați la șefia organizației secrete române.

SHARE

Decizia este obligatorie până pronunțarea unei hotărâri definitive a Justiției Masonice a Marii Loji Naționale din România.

Newsweek România a obținut mai multe documente din interiorul Marii Loji Naționale din România (MLNR), documente din care rezultă că organizația secretă este la un pas de scindare.

Scandalul declanșat între Marele Maestru Radu Bălănescu și Maestrul Mason Stelian Nistor a izbucnit încă din toamna anului trecut. Atunci, Bălănescu a fost reales la conducerea MLNR, organizația secretă a masonilor.

După ce a câștigat alegerile, masonul Bălănescu i-a reproșat lui Nistor că a acceptat în Ritul Scoațian Antic și Acceptat mai mulți masoni trași pe linie moartă pentru că ar fi cutezat să i se opună. Masonii excluși au contestat alegerile prin care Bălănescu a fost reales la conducerea masoneriei.

Decretul lui Bălănescu

Pe 23 aprilie 2020, Newsweek România a dezvăluit în exclusivitate că masonul Radu Bălănescu a propus „arderea între coloane” a lui Stelian Nistor pentru afrontul adus organizației secrete. Mai mult, Bălănescu a retras recunoașterea Ritului Antic și Acceptat din România.

Citește și: EXCLUSIV Scandal în masonerie: Bălănescu vrea să îl "ardă între coloane" pe Nistor

În aceeași zi, Marele Maestru Radu Bălănescu „în virtutea puterilor încredințate” a decretat suspendarea lui Stelian Nistor din orice activitate masonică.

„În temeiul Art. 6.5, lit. „a” și „j” din Constituţia MLNR, al Art. 9.5.3, alin. 3 din Regulamentul General al MLNR și având în vedere solicitarea Tribunalului Masonic al MLNR cu nr. 2 / TM / 2020, din data de 23.04.2020, comunicată Secretariatului Marii Loji Naționale din România și înregistrată sub nr. 1470 / 23.04.2020, începând cu data prezentului Decret, se suspendă Fr.Stelian Nistor, Maestru Mason în RL „Isaac Newton”, Nr. 82, Or. București, din orice activitate masonică, până la pronunțarea unei Hotărâri definitive de către Instituțiile abilitate ale Justiției Masonice ale Marii Loji Naționale din România”. Decretul este contrasemnat de către marele secretar Cătălin Tohăneanu și de către Marele Orator Ovidiu Galeș.

 

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2020 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Aici puteti modifica setarile de Cookie -