Examenul de BAC ar putea fi similar cu cel pentru școala de șoferi. Care sunt riscurile?

DE Daniel Toșa | Actualizat: 28.03.2024 - 11:21
Examenul de BAC ar putea fi similar cu cel pentru școala de șoferi. Care sunt riscurile? - Foto: Profimedia images - Caracter ilustrativ

Examenul de BAC ar putea fi similar cu cel pentru școala de șoferi. Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ) Buzău propune o abordare neobișnuită pentru pregătirea elevilor pentru examenul de Bacalaureat - teste similare cu cele pentru obținerea permisului de conducere.

SHARE

Examenul de BAC ar putea fi similar cu cel pentru școala de șoferi. Totuși există îngrijorări cu privire la riscurile asociate acestei strategii. Care sunt aceastea?

Examenul de BAC ar putea fi similar cu cel pentru școala de șoferi

„Din totalul de 3735 de elevi de clasa a VIII-a, s-au prezentat 3.432 de elevi, într-o proporție de 92,42 la sută la Limba Română și 91,88% la Matematică.

Observăm că la Evaluarea dată la nivel național, la Matematică cele mai multe note sunt între 4 și 4,99 însă au scăzut la celelalte ceea ce ne îngrijorează”, a declarat inspectorul general al IȘJ, Daniela Palcău.

Cu procentul de promovabilitate la Evaluarea Națională situându-se la 58,10 la sută, iar la Bacalaureat la 48,05 la sută, IȘJ a dispus măsuri suplimentare de pregătire a elevilor.

Citește și: Unde au dispărut 50.000 de elevi din România? Au intrat în clasa I și nu au mai ajuns la Bacalaureat

"Am solicitat fiecărei unități de învățământ să-și facă o analiză și să adopte măsuri adecvate, inclusiv plasarea pe site-urile școlilor a unei secțiuni cu teste și bareme, similar cu cele pentru examenul de conducere", a menționat șeful IȘJ.

Cu toate acestea, există îngrijorări cu privire la potențialul ca elevii să se concentreze doar pe acest tip de teste, ignorând alte competențe necesare pentru examen.

Citește și: Cum poți primi mai repede diploma de Bacalaureat? Ce condiții trebuie să îndeplinească elevii

Potrivit conducerii Instituției Prefectului, introducerea acestor teste poate fi benefică în acomodarea elevilor cu formatul examenului, dar există riscul ca aceștia să se specializeze doar în acest tip de evaluare, neglijând toate celelalte aspecte importante.

"Riscul este la fel ca la examinarea de la proba de obţinere a permisului de conducere, riscul este ca un copil să înveţe strict să meargă numai pe traseul acela dar partea de antrenament şi acomodarea cu specificul testului şi încadrarea în timp, da poate fi... ", a subliniat prefectul judeţului Buzău, potrivit Agerpres.

Pe de altă parte România este recunoscută pentru „inventivitate” în privința fraudării examenului pentru școala de șoferi. Nu de puține ori, viitorii șoferi au fost prinși cu copiind cu ajutorul unor camere spion și microfon montat pe timpan.

De asemenea, au fost nenumărate cazuri în care chiar supraveghetorii oferau răspunsurile corecte celor care „cotizau” corespunzător.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te