Europarlamentarul Dan Motreanu: Avem o nouă strategie privind adaptarea la schimbările climatice

DE Alexandru Pop | Actualizat: 26.02.2021 - 19:51
Dan Motreanu/FOTO: facebook.com

"Pierderile economice în UE cauzate de multiplicarea fenomenelor meteo extreme depășesc deja 12 miliarde euro pe an", a arătat europarlamentarul PNL Dan Motreanu.

SHARE

Mai mult, "estimările arată că o încălzire globală de 3°C peste nivelurile preindustriale ar genera o pierdere anuală de cel puțin 170 de miliarde euro. Având în vedere și aceste date îngrijorătoare, Comisia Europeană a adoptat o nouă strategie privind adaptarea la schimbările climatice.

Scopul noii strategii este:

- accelerarea măsurilor de adaptare în Statele Membre, prin includerea de considerații privind reziliența la schimbările climatice în toate politicile UE relevante

- îmbunătățirea cunoștințelor referitoare la impactul schimbărilor climatice și a soluțiilor de adaptare (prin consolidarea Climate-ADAPT, platforma europeană pentru cunoștințe în materie de adaptare si înființarea unui Observator specific pentru impactul schimbărilor climatice asupra sănătății)

- multiplicarea evaluărilor riscurilor climatice atât la nivel UE, cât și la nivelul Statelor Membre

- sprijinirea consolidării rezilienței la schimbările climatice la scară mondială, prin intensificarea finanțării internaționale și prin consolidarea implicării și a schimburilor la nivel mondial cu privire la adaptare.

Conform Legii Europene a Climei, statele membre UE își vor alcătui propriile planuri și strategii naționale de adaptare la schimbările climatice în funcție de specificitățile teritoriale.

Concret, statele membre vor raporta Comisiei:

- Principalele obiective și cadrul instituțional pentru adaptare la schimbările climatice

- Prognozele referitoare la schimbările climatice, inclusiv condițiile meteorologice extreme, efectele schimbărilor climatice, evaluarea vulnerabilității și a riscurilor legate de schimbările climatice și principalele pericole climatice

- Capacitatea de adaptare

- Planurile și strategiile de adaptare

- Cadrul de monitorizare și de evaluare

- Progresele realizate în ceea ce privește punerea în aplicare, inclusiv bunele practici și schimbările aduse guvernanței;

De unde vin banii?

Sprijinul financiar pentru adaptare este pus la dispoziție prin intermediul fondurilor structurale și de investiții europene, al PAC, al programului LIFE și al Mecanismului de redresare și reziliență.

Misiunea propusă a programului Orizont Europa în materie de adaptare la schimbările climatice va mobiliza, de asemenea, resurse semnificative în efortul de a face Europa reziliență la schimbările climatice.

Pentru a ajuta autoritățile locale să treacă de la planificare la acțiune, UE va înființa și un Mecanism de sprijin al politicilor pentru a ajuta autoritățile locale și regionale în cadrul Convenției primarilor din UE.", a completat europarlamentarul.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te