Peter Gross s-a născut la Timişoara, dar a trăit în Statele Unite ale Americii. Înainte de a ajunge profesor de jurnalism și cercetător al domeniului la Universitatea din Tennessee, a lucrat mulți ani ca jurnalist la Chicago. Este autorul multor studii și cărți despre felul în care funcționează mass-media.
Europa Liberă: Dacă ar fi să faceți o ierarhie a schimbărilor din presa românească din ultimii 30 de ani, care ar fi principalele trei schimbări pozitive pe care le vedeți?
Peter Gross: „În primul rând, faptul că presa este liberă, în sensul în care nu este controlată de stat. Dar, din alte motive, bineînțeles, e controlată de patroni, care au interesele lor politice și economice. Din acest punct de vedere, cea mai mare parte din presa română nu e liberă - în sensul în care nu poate să facă investigații serioase din pricina interesele patronilor”.
Credeți că acest lucru ține de situația particulară a României sau e cumva o chestiune generalizată a regiunii și nu numai?
„Nu, e generalizată în toată regiunea. Tot așa se întâmplă în Bulgaria, și chiar mai rău în Ungaria - pentru că acolo într-adevăr presa este controlată de cei care sunt în guvern - și, e adevărat, și în alte părți ale lumii. Cel mai recent raport din partea Freedom House spune că presa a pierdut iarăși, față de anul trecut, mult din libertatea ei”.
Față de liberalizarea din anii 90, vi se pare că s-au făcut mai mulți pași buni sau mai mulți în sensul negativ?
„Sunt multe lucruri care s-au îmbunătățit. Avem și în România o parte din presă care face lucruri foarte bune. Așa că, e o generalizare să spunem că presa nu e liberă - sau nu e așa liberă cum ar fi trebuit să fie. Sunt ziare, site-uri, sunt programe de televiziune sau de radio care sunt chiar foarte bune, și în România, și în alte părți ale regiunii. Dar cea mai mare parte din presa din Europa Centrală și de Est e controlată, într-un fel sau în altul”.