Europa a devenit din nou epicentrul pandemiei de Covid. Tot mai multe țări se gândesc la lockdown

DE Daniel Toșa | Actualizat: 12.11.2021 - 15:35
Europa a devenit din nou epicentrul pandemiei de Covid. Tot mai multe țări se gândesc la lockdown/FOTO: Pixabay

Europa a devenit din nou epicentrul pandemiei de Covid, determinând tot mai multe țări să ia în considerare reimpunerea lockdown-ului în perioada de dinainte de sărbătorile de iarnă.

SHARE

Europa însumează mai mult de jumătate din media infectărilor calculată la șapte zile la nivel global și aproximativ jumătate dintre cele mai recente decese provocate de Covid-19, potrivit unui bilanț Reuters. Sunt cele mai mari cifre din aprilie anul trecut. 

Tumultul în ceea ce privește pandemia de Covid în Europa vine în contextul în care campaniile de vaccinare s-au aplanat în ultima perioadă, chiar înainte de lunile de iarnă. Aproximativ 65% din populația Spațiului Economic European (SEE) - care include Uniunea Europeană, Islanda, Liechtenstein și Norvegia - a primit două doze de vaccin anti-Covid, potrivit datelor UE, dar ritmul imunizării a încetinit în ultimele luni.

Pe lângă țările din Europa de est, unde rata de vaccinare rămâne la un nivel scăzut, Germania, Franța și Țările de Jos se confruntă, de asemenea, cu o creștere a numărului de infecții. Acest lucru presupune o provocare chiar și pentru guvernele cu rate ridicate de imunizare.

Citește și: Piloții afgani fugiți în Tadjikistan cu tot cu avioane de teama talibanilor, reținuți la Dușanbe

Marele plus al acestora îl reprezintă faptul că spitalizările și decesele sunt mult mai mici decât acum un an, iar variațiile mari în funcție de țară în ceea ce privește utilizarea vaccinurilor și a rapelurilor, precum și măsuri precum distanțarea socială fac dificilă tragerea de concluzii pentru întreaga regiune, mai scrie sursa citată. 

Din cauza exploziei numărului de cazuri noi de Covid-19, autoritățile sanitare din mai multe state au decis să reintroducă măsurile anti-epidemice. În Germania, care a înregistrat zilele trecute un record de la începutul pandemiei, cu peste 50.000 de cazuri noi în doar 24 de ore, există informații că unele orașe au anulat din nou piețele și târgurile de Crăciun. În multe regiuni, inclusiv în Berlin, au fost anunțate restricții pentru nevaccinați.

Citește și: Interlopii Zabar, Fildeș, Biță, Rafi, Decan, Noris și Țugui s-au încăierat la Poliție pentru o casă

De asemenea, Olanda pregătește intrarea într-un lockdown parţial, care ar trebui să dureze trei săptămâni, relatează Reuters. În Țările de Jos ar urma să închidă teatrele și cinematografele, să anuleze evenimente mari și să închidă cafenelele și restaurantele mai devreme. Va exista o restricţie și în ceea ce privește numărului de persoane care pot veni în vizită, acesta fiind redus la 4.  Angajatorii vor apela din nou la telemuncă. Măsurile intră în vigoare de sâmbătă. Noile infecții cu coronavirus în această țară de 17,5 milioane de locuitori au crescut rapid după ce măsurile de distanțare socială au fost abandonate la sfârșitul lunii septembrie și au atins joi un record de aproximativ 16.300 de cazuri în 24 de ore. Noul val de infecții a pus presiune asupra spitalelor din întreaga țară. Un nou blocaj ar însemna o schimbare drastică de politică pentru guvernul olandez, care până luna trecută credea că o rată relativ ridicată de vaccinare ar însemna că ar putea relaxa în continuare măsurile spre sfârșitul anului.

Aproximativ 85% din populația adultă a Olandei a fost complet vaccinată împotriva COVID-19. Până în prezent, vaccinurile de rapel au fost administrate doar unui mic grup de persoane cu un sistem imunitar slab, iar în decembrie vor fi vaccinate persoanele cu vârsta de 80 de ani și peste, scrie Digi24.

Joi, Austria a declarat că se află la câteva zile distanță de a impune restricții pentru milioane de persoane nevaccinate.

Majoritatea țărilor UE au pornit și campaniile de vaccinare cu doza booster, inițial pentru persoanele vulnerabile și pentru cele în vârstă, iar ulterior a fost extinsă decizia de imunizare cu doza a treia și la populația generală. 

„Adevărata urgență este să lărgim cât mai mult posibil aria de persoane vaccinate, de toate vârstele”, a declarat Carlo Federico Perno, șeful departamentului de diagnosticare, microbiologie și imunologie la Spitalul Bambino Gesù din Roma.

Și guvernele din Europa Centrală și de Est au fost nevoite să ia măsuri drastice.

În fața celui mai sever focar de până acum, Letonia, una dintre țările cel mai puțin vaccinate din UE, a impus o izolare de patru săptămâni la jumătatea lunii octombrie. Republica Cehă, Slovacia și Rusia au înăsprit și ele restricțiile. Cabinetul ceh va analiza dacă sunt necesare noi măsuri. 

Vaccinurile singure nu sunt glonțul de argint pentru a învinge pandemia pe termen lung, spun experții.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te