Eurodeputaţi români cer CE măsuri pentru combaterea ştirilor false cu privire la Covid-19

DE Daniel Toșa | 22.10.2021 - 12:11
Eurodeputaţi români cer CE măsuri pentru combaterea ştirilor false cu privire la Covid-19/FOTO: Pixabay

Mai mulţi eurodeputaţi români din grupul Renew Europe au cerut Comisiei Europene, într-o scrisoare deschisă, măsuri pentru combaterea campaniei de ştiri false de pe reţelele de socializare şi din media cu privire la pandemia de Covid-19.

SHARE

Vlad Marius Botoş şi Vlad Gheorghe, europarlamentari USR, au iniţiat scrisoarea oficială adresată Comisiei Europene.

În document este solicitat Comisiei Europene să ia în considerare o anchetă la nivel european legat de campania de ştiri false, dar şi planuri de recunoaştere şi combatere eficientă a unor astfel de campanii viitoare.

„Privim de luni de zile cum situaţia din România devine din ce în ce mai îngrijorătoare. Încercăm să facem tot ce ţine de noi să convingem oamenii să se vaccineze, scriem pe paginile noastre de socializare, comunicăm public, trimitem mesaje prietenilor, cunoscuţilor, încercăm să răspundem la toate întrebările legate de virus. Cu toate acestea, ştirile false despre pandemie, despre existenţa coronavirusului, despre utilitatea vaccinurilor se răspândesc într-un ritm alarmant pe paginile de socializare, dar şi în media. Nu am mai asistat niciodată la o campanie de manipulare atât de mare şi parcă atât de ţintită”, declară Vlad Botoş.

Citește și: N-aveam 500 de morți pe zi dacă statul român îi punea cătușe lui Șoșoacă și oprea emisia Antenei 3

Vlad Gheorghe subliniază: „Campaniile de fake news au urmări tragice, sunt mii de oameni care peste tot în Europa şi-au pierdut viaţa ascultând mesajele false propagate pe platformele sociale şi de către publicaţii de o anumită factură. Acest tip de propagandă nu aduce doar like şi shares, ci creează rupturi în societate şi erodează iremediabil încrederea în ştiinţă, în viitor, într-un trai mai bun împreună. Mai mult, au fost stabilite numeroase legături inclusiv financiare ale acestor campanii de fake news cu Rusia şi China, este o clară ameninţare la securitatea naţională a statelor, inclusiv a României şi a Uniunii ca întreg. În interesul tuturor cetăţenilor europeni, trebuie să acţionăm urgent!”.

USR a susţinut campanii directe de informare, în stradă, cu privire la virus şi la utilitatea vaccinării. Vaccinul a fost achiziţionat la nivel de Uniune Europeană pentru a acoperi nevoile de vaccinare ale fiecărui stat membru, iar majoritatea dintre acestea au ajuns la o rată de vaccinare de peste 70%, ceea ce a dus la eliminarea restricţiilor şi la o reluare a activităţii normale a sistemelor sanitare din statele respective.

Citește și: Anamaria Prodan îl îngenunchează pe Reghe: „Nu avem nimic de împărțit. Pleacă cu salariul”

Scrisoarea este susţinută de mai mulţi europarlamentari USR din grupul Renew Europe, printre care Dacian Cioloş, Dragoş Tudorache, Alin Mituţa, Ramona Strugariu şi Nicu Stefanuţă.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te