Euro 2020: Contractele stadioanelor s-au scumpit cu 40%, după ce au fost actualizate cu inflația

DE Adelina Sahlean | 07.10.2019 - 11:35
Stadion Giulești/Foto: CNI / Facebook

Cristian Erbaşu, reprezentant al firmei care execută lucrările de construcţie la stadioanele Steaua şi Giuleşti, a declarat că arenele s-au scumpit cu 40 la sută, după ce contractele de execuţie au fost actualizate cu rata inflaţiei şi cu noile cerinţe ale beneficiarilor.

SHARE

Erbaşu spune că trei sferturi din scumpire o reprezintă inflaţia, iar un sfert, cerinţele suplimentare faţă de caietele de sarcini. El a anunţat că Stadionul Rapid nu va fi gata înainte de Euro-2020.

"Nu se măresc valorile stadioanelor cu o valoare infernală. Cele trei contracte - chiar dacă eu vorbesc doar de două (n.r. - Steaua şi Giuleşti), cele trei stadioane sunt identice, sunt făcute în aceeaşi perioadă - au prevăzută şi o clauză de actualizare a preţurilor, în funcţie de indicele de inflaţie. 70% din această valoare este aceasta actualizare prevăzută expres într-un contract propus de Banca Europeană de Investiţii, este un contract standard pentru toate contractele peste cinci milioane şi cu o durată de execuţie mai mare de un an de zile. Deci nu este o mărire de valoare, era prevăzută, nu avea cum să se estimeze acum un an şi ceva, acum doi ani şi jumătate, când s-au făcut studiile de fezabilitate, inflaţia pe următorii doi sau trei ani. (...) Valorile s-au mărit cu aproximativ 40%, toate stadioanele s-au mărit cu acelaşi procent, pentru că studiile de fezabilitate au fost făcute în aceeaşi perioadă, iar execuţia stadioanelor se face la fel, în aceeaşi perioadă. Aproximativ 30% este inflaţia, aceştia sunt indicatorii, celelalte 10% reprezintă cerinţe suplimentare faţă de caietul de sarcini, impuse fie de situaţia din teren - au fost găsite foarte multe reţele care nu erau prevăzute în plan la Rapid - fie câteva cerinţe suplimentare impuse de UEFA”, a declarat Erbaşu, la Digi Sport.

Potrivit lui Erbașu, la Steaua sunt 8.000 de metri pătraţi în plus care au rezultat din noua structură a stadionului, au fost gratis şi doar dotările pentru aceste spaţii sunt în plus.

„Toate cele trei stadioane vor costa în final maximum 160-165 de milioane de euro, mult mai puţin decât un stadion făcut la noi în ţară, acum zece ani, Arena Naţională, care are acelaşi număr de locuri cu cele trei stadioane (n.r. - în total). Cele trei stadioane se execută aproape la jumătate de preţ şi la standardele lui 2020. La Budapesta, acum, un stadion de 67.000 de locuri se face cu 500 milioane de euro. Nu e mai ieftin betonul în România decât în Ungaria, nici mâna de lucru nu mai e aşa de ieftină, în comparaţie cu ţările din jur", a declarat Erbaşu.

El a precizat că UEFA a cerut numai un stadion pentru antrenamente în vederea Euro-2020, cel mai probabil acela urmând a fi Steaua. Stadionul Giuleşti va fi gata în octombrie 2020.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te