EXCLUSIV În România s-au refugiat mai mulți ucraineni cu studii superioare decât în Polonia și Cehia

DE Silviu Sergiu | Actualizat: 29.06.2022 - 20:31
Majoritatea regugiaților uvcraineni veniți în România sunt femei, cu un copil sau doi/Foto: Digi 24

Emigranții ucraineni care au ajuns în România de la începutul războiului - spre deosebire de cei din Cehia și Polonia -, nu intenționează să muncească în țara noastră, fiind mai degrabă interesați să obțină statutul de refugiat.

SHARE

Acest lucru reiese dintr-un studiu sociologic intitulat „Refugiații ucraineni în România”, realizat la București, Brașov, Craiova și Iași în perioada 13-23 mai 2022 de către Platforma EWL Migrație și Centrul de Studii Est-Europene al Universității din Varşovia, cu sprijinul Universității București.

În cadrul studiului, au fost chestionați 400 de cetățeni ucraineni care au decis să vină în România după 24 februarie 2022 din cauza agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei. Studiul face parte dintr-o extinsă cercetare regională comparativă între Polonia, România și Republica Cehă.

Astfel, 59% dintre ucrainenii ajunși în România vor aplica pentru statutul de refugiat, spre deosebire de doar 6% dintre cei din Polonia și 7% în Cehia.

Refugiații ucraineni din Polonia vor să muncească în această țară în proporție de 63% și în proporție de 52%, în Cehia, în timp ce doar 27% dintre cei din România și-au exprimat această intenție. 

9% dintre ucrainenii din România vor să se întrețină singuri, iar 5% nu vor să muncească dintr-un motiv pe care nu l-au precizat. În Polonia, procentul celor care vor să se întrețină singuri este 11%, iar, în Cehia, 27%.

Întrebați dacă se vor întoarce în Ucraina după terminarea războiului, refugiații din România au răspuns „Da, cât mai curând posibil” în proporție de 47%, 26% nu știu încă ce vor face, 17% vor să stea cel puțin un an în țara noastră după terminarea răboiului, 9% vor să stea câțiva ani, iar 1% vor să se stabilească în România permanent.

Pe de altă parte, 51% au rude care plănuiesc să vină în România, spre deosebire de 48% în Polonia și doar 11% în Cehia. 

 

 

Cel mai greu argument care a cântărit în decizia de a se refugia în România a fost faptul că țara noastră este membru NATO. 64% dintre respondenți au ținut cont de acest lucru. Pentru 23% a contat faptul că România este vecinul cel mai apropiat cultural de Ucraina, 22% au spus că din țara noastră se poate pleca cel mai ușor în alte țări occidentale, 20% dintre ei au aflat că România acordă multe facilități refugiaților, iar pentru 17% a fost important faptul că România este relativ departe de Rusia. 

Majoritatea persoanelor care s-au refugiat în România sunt femei (96,5%) și au venit cu un copil (50%).

64% au studii superioare, 6% sunt absolvenți de liceu, 26% au terminat o formă de învățământ vocațional, iar 4% gimnaziul. Interesant este că în Polonia doar 54% au o diplomă de universitate, iar în Cehia doar 45%.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te