Elon Musk și-a lansat propriul roadster Tesla în spațiu în urmă cu patru ani. Unde se află acum?

DE Daniel Toșa | 09.02.2022 - 10:51
Elon Musk și-a lansat propriul roadster Tesla în spațiu în urmă cu patru ani. Unde se află acum?/FOTO: TheTimescf Israel

În urmă cu patru ani, cea mai puternică rachetă operațională din lume, Falcon Heavy de la SpaceX, a efectuat lansarea inaugurală din Florida și a plecat în spațiul cosmic transportând nimic altceva decât roadsterul Tesla personal al lui Elon Musk.

SHARE

Mașina sport de culoare roșu cireș - care este ocupată de un manechin îmbrăcat în costum spațial poreclit „Starman" - este încă acolo, urmând o traiectorie orbitală singuratică și alungită în jurul Soarelui, călătorind atât de departe, cât și pe orbita lui Marte, iar în alte momente, atât de aproape de orbita Pământului.

Mașina nu se află într-o călătorie științifică. Aceasta a fost o lansare de testare, așa că SpaceX a avut nevoie de o încărcătură falsă - iar Musk a declarat anterior că a vrut ca aceasta să fie "cel mai slab lucru pe care ni-l putem imagina". Așa că și-a ales propriul roadster Tesla de lux.

Roadsterul se afla la aproximativ 234 de milioane de mile de Pământ și la aproximativ 200 de milioane de mile de Marte, trecând printr-un „țara nimănui” al spațiului cosmic, potrivit site-ului de urmărire whereisroadster.com, care folosește datele NASA pentru a urmări mașina, scrie CNN.

Citește și:Kremlin: Niciun acord cu Parisul privind Ucraina. Este imposibil, Franța e membră UE și NATO

Este mai mult ca sigur că roadsterul este încă întreg, a declarat pentru CNN Business Jonathan McDowell, astronom la Harvard Smithsonian Center for Astrophysics, dar probabil că a fost lovit de câțiva meteoroizi în timpul călătoriei sale prin cosmos.

În ultimii patru ani, roadsterul a călătorit aproape 3 miliarde de kilometri și a parcurs aproximativ 2,6 bucle în jurul Soarelui, în cea mai mare parte printr-un vid sterp și gol, potrivit site-ului.

În 2020, vehiculul a făcut prima sa apropiere de Marte, trecând la mai puțin de 8 milioane de kilometri de planetă - sau de aproximativ 20 de ori distanța dintre Pământ și Lună.

Citește și: Șase nave rusești de asalt se îndreaptă spre Marea Neagră. Moscova spune că pentru exerciții

Potrivit datelor NASA, este puțin probabil ca roadsterul să mai treacă pe lângă o altă planetă până în 2035, când va trece din nou pe lângă Marte. Apoi, va face două treceri la câteva milioane de mile de Pământ în 2047 și 2050.

O lucrare academică a estimat că șansele ca mașina să se ciocnească cu Pământul în următorii 15 milioane de ani sunt de aproximativ 22%. Șansele ca ea să se ciocnească de Venus sau de Soare sunt de 12% fiecare.

Acestea nu sunt probabilități foarte mari, a declarat pentru CNN Business Hanno Rein, profesor de astrofizică la Univeristy of Toronto, coautor al lucrării.

Realitățile complexe și imprevizibile ale călătoriei prin spațiu fac dificilă prezicerea exactă a traiectoriei pe care o va urma Tesla. Rein a spus că, deoarece nu există o valoare științifică prea mare în studierea traiectoriei roadsterului, astronomii nu sunt prea interesați să își îndrepte telescoapele de mare putere în direcția acestuia pentru a aduna mai multe date. Ultima dată când roadsterul a fost observat a fost în martie 2018, la aproximativ o lună după ce a fost lansat, a precizat Rein.

Dacă mașina va ajunge să se ciocnească cu Pământul, va trebui să sperăm că va fi făcută bucăți când se va izbi de atmosfera groasă a Pământului. (Obiectele spațiale care se lovesc de Pământ sunt de fapt destul de frecvente și, de obicei, acestea ard în atmosferă în timpul intrării. Astfel de lovituri au rareori impact asupra zonelor populate).

Soarta finală a roadsterului probabil că nu va fi cunoscută decât peste multe milioane de ani. Dar, în ceea ce-l privește, Musk a declarat în 2018 că speră că oamenii vor fi stabilit deja așezări pe alte planete din sistemul solar, iar "descendenții lui Musk vor putea să tragă roadsterul înapoi la un muzeu".

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te