Elevi inventați la o școală din Dolj pentru ca directorul să își păstreze postul

DE Adelina Sahlean | 21.01.2020 - 13:52

La Școala „Damian” din comuna Sadova, județul Dolj, este o anchetă după ce 24 de cadre didactice de la altă instituție de învățământ au depus o plângere, reclamând că circa 27 de copii au fost înscriși fictiv în catalog pentru a fi păstrate posturile de director și secretar.

SHARE

Reclamația a fost făcută de profesorii Școlii Gimnaziale Sadova în anul școlar 2017-2018. Se pare că în școala „Damian” ar fi fost inventați elevi pentru a nu-și pierde personalitatea juridică, dar și pentru a primi mai mulți bani de la stat.

„Ei au descoperit că nu le ajung copiii. Ca să aibă personalitate juridică, trebuie să aibă minim 300 de copii. Le mai trebuiau vreo 30 de copii. Aici intervine inventatul. De exemplu, era o fetiță care venea la grădinița Sadova, care a trecut tot în subordinea școlii Damian, iar în sistemul informatic ea figura de două ori: o dată cu CNP bun la Grădinița „Damian” și o dată cu CNP schimbat la grădinița unde venea. Avea CNP cu zero, asta însemnând că acel copil nu are acte sau că sunt niște probleme. Mai este un alt caz, al unor gemeni. Unul era trecut la o grădiniță, altul era la alta, deși părinții au dat și declarații că ei n-au făcut cerere să-i înscrie și nici nu i-au adus la grădiniță. Exemplele continuă până pe la 27 de cazuri”, a declarat Cristina Gîrd, conform MEDIAFAX.

Aceasta a mai spus că instituția pe care o reprezintă a pierdut mai multe posturi, în ultimii ani, după ce numărul de copii a scăzut din cauza școlii concurente din localitate. Aceasta acuză autoritățile locale că sunt părtașe la aceste nereguli.

„Totul s-a făcut cu aprobarea primarului și a Consiliului Local. Vă dați seama, din Damian e domnul primar. Unde bate pentru voturi? În 2011 au luat prima grădiniță. Primele sesizări le-am făcut în 2017. (…) Știți cum funcționează învățământul, cu costuri standard per elev. Iar în momentul în care iei de la o școală niște elevi, se creează deficit bugetar. Ca să nu mai spun că și catedrele dispar, că se împart în două.(…) S-au pierdut posturi la școala noastră și în fiecare an va fi așa”, a mai spus Gîrd.

În replică, primarul comunei Sadova, Eugen Safta, a declarat că a decis să mențină și cea de-a doua școală cu personalitate juridică pentru că la „Damian” rezultatele școlare ar fi mult mai bune și totul s-a făcut legal.

„Din punctul acesta de vedere, al CNP-urilor, au fost făcute verificări de către Inspectoratul Școlar și de către Poliția Bechet și, din câte știu eu, nu au existat astfel de probleme.(…) Locațiile sunt aceleași ca și înainte, dar fiind tăvălugul prea mare pentru un director să se deplaseze în șase locuri să urmărească activitatea și calitatea actului de învățământ și ce se întâmplă din punct de vedere administrativ, e foarte greu. Mai ales când faci naveta”, a spus Safta.

Polițiștii doljeni și procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj fac cercetări în acest caz, fiind ridicate mai multe documente de la școala unde există acuzații că s-a fi „inventat” elevi pentru a/și păstra personalitatea juridică.

 

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.