Elcen: Termoenergetica a acumulat datorii de 398 milioane lei, în doar câteva luni, în stil RADET

DE Alexandru Pop | Actualizat: 30.04.2020 - 12:37

Elcen a anunțat că Termoenergetica a acumulat datorii de 398 milioane lei, în doar câteva luni de la preluarea operării reţelei de termoficare din Bucureşti, şi acuză compania că repetă practicile falimentare ale RADET.

SHARE

"În doar câteva luni de la preluarea operării reţelei de termoficare din Bucureşti, Termoenergetica a acumulat datorii în cuantum de 398 milioane lei faţă de Elcen. Nu au fost achitate facturile aferente lunilor ianuarie, februarie şi martie 2020. Se înregistrează scadenţe depăşite şi se percep penalităţi conform legii. Primăria Municipiului Bucureşti înregistrează restanţe la plata subvenţiei pentru perioada noiembrie 2019 – februarie 2020 în valoare de 538 milioane lei", arată Elcen într-un comunicat, informează News.ro.

Potrivit companiei, Termoenergetica întruneşte condiţiile de intrare în insolvenţă din cauza acumulării de datorii restante înregistrate faţă de Elcen.

"Situaţia în detaliu: 88.290.800 lei reprezintă creanţă neachitată aferentă lunii ianuarie 2020, cu o depăşire a scadenţei de 60 de zile, la care se adaugă şi penalităţi de întârziere, conform prevederilor contractuale. 158.122.675 lei reprezintă creanţă neachitată aferentă lunii februarie 2020, cu o depăşire a scadenţei de 31 de zile, la care se adaugă şi penalităţi de întârziere, conform prevederilor contractuale. 151.716.669 lei este valoarea facturii aferente lunii martie 2020, cu scadenţă depăşită în data de 29 aprilie", arată Elcen.

RADET Bucureşti a intrat în procedura de faliment, generând datorii curente de aproximativ 300 milioane lei, înregistrate de regie faţă de Elcen ca urmare a pierderilor financiare şi tehnologice aferente perioadei de insolvenţă 2016-2019 şi plătibile, conform legislaţiei în vigoare, de către PMB, instituţia ce a înfiinţat şi coordonat RADET. Aceste datorii curente se adaugă datoriilor RADET Bucureşti înregistrate faţă de Elcen în valoare de 3,7 miliarde lei, înscrise în tabelul definitiv de creanţe,  pentru care s-a solicitat în instanţă atragerea răspunderii Municipiului Bucureşti.

PMB înregistrează subvenţie restantă aferentă lunii noiembrie 2019 în valoare de  86.927.406 lei, menţionează reprezentanţii Elcen.

De asemenea, aproximativ 450 milioane lei este valoarea subvenţiilor neachitate de PMB pentru asigurarea serviciului public de alimentare cu energie termică pentru lunile decembrie 2019, respectiv ianuarie şi februarie 2020.

"În aceste condiţii, este afectat echilibrul financiar al Elcen, iar producerea energiei termice necesare pentru alimentarea cu agent termic a locuitorilor bucureşteni se realizează în siguranţă atât timp cât plata pentru furnizarea acestui serviciu vital este asigurată. Practicile falimentare, precum şi lipsa de interes pentru termoficarea din Bucureşti afectează grav asigurarea continuităţii serviciului public de alimentare cu energie termică a capitalei", mai spun ei.

Elcen a formulat deja acţiuni în instanţă pentru recuperarea creanţelor.

"De asemenea, având în vedere faptul că există riscul major să se repete situaţia Elcen-RADET şi în ceea ce priveşte relaţia contractuală Elcen-Termoenergetica, ca urmare a creşterii datoriilor restante - cu riscul compromiterii reorganizării Elcen şi, implicit, a sistemului de termoficare din capitală - Elcen are obligaţia de a lua în calcul toate opţiunile legale pentru recuperarea acestor datorii, inclusiv posibilitatea formulării unei cereri pentru deschiderea procedurii de insolvenţă a Termoenergetica, în conformitate cu prevederile Legii 85/2014", adaugă Elcen în comunicat.

Potrivit legii 325/2006 privind serviciul public de alimentare cu energie termică, Municipiul Bucureşti, în calitate de unitate administrativ teritorială, are în responsabilitate asigurarea continuităţii şi siguranţei serviciului public de furnizare a energiei termice.

"Această obligaţie  include şi asigurarea şi achitarea fondurilor necesare acoperirii integrale şi la timp a tuturor costurilor stabilite de legiuitor în sarcina sa, respectiv virarea subvenţiei pentru acoperirea diferenţei dintre preţul de producere, transport, distribuţie şi furnizare a energiei termice livrate populaţiei şi preţul local al energiei termice facturate populaţiei, potrivit O.G. 36/2006", se mai arată în comunicat.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te