Economia se uită cu groază la Brexit

DE Newsweek România | Actualizat: 12.12.2018 - 10:58

Alegeri anticipate, un al doilea referendum, Brexit dur sau nimic? Marea Britanie are acum mai multe opțiuni. În economia germană și britanică domină disperarea.

SHARE

Pe de o parte, economia din Marea Britanie, pe de alta, antreprenorii germani care fac afaceri cu firme britanice: după ziua de luni îi unește un singur lucru, și anume perplexitatea. Pentru că nimeni nu știe exact ce va urma după amânarea deciziei privind Brexit-ul, în camera inferioară a Parlamentului britanic. 

Theresa May vrea să organizeze un vot în ianuarie. Dar având în vedere data la care s-a negociat ieșirea din UE, 29 martie 2019, nu mai rămâne mult timp. Revine teama față de un Brexit necontrolat. Prin urmare, şefa guvernului face acum un turneu european pentru noi negocieri.

„Un dezastru fără precedent"

Dar ce va realiza May prin această călătorie specială prin Europa? Vor exista alegeri anticipate? Un al doilea referendum sau chiar mult-temutul Brexit dur, adică o ieșire din UE fără un cadru legal, fără un acord politic care să stabilească relațiile ulterioare? Toate aceste variante sunt posibile și dau fiori economiei germane. 

„Este un dezastru fără precedent”, comentează președintele Asociației pentru Comerț Exterior, BGA, Holger Bingmann. „Cu trei luni înainte de data planificată pentru Brexit, antreprenorii încă nu știu ce îi așteaptă și cum o să arate totul. Și așa se produce o nouă replică a cutremurului pe ambele maluri ale canalului”, adaugă Bingmann. Dacă Theresa May eșuează din nou în camera inferioară sau dacă refuză noi negocieri cu UE, pe 29 martie toate relațiile construite în 45 de ani cu UE se vor duce pe apa sâmbetei. Bingmann crede că în această situație a britanicilor, strategia de a trage de timp este incredibilă și lipsită de responsabilitate - nu în ultimul rând față de propriul popor. 

Chiar și Asociația Industriei Germane, BDI, este îngrijorată. „Amânarea votului în Parlamentul britanic amplifică emoțiile în economie”, spune managerul BDI, Joachim Lang. Uniunea Germană a Constructorilor de Mașini și Echipaje Industriale (VDMA) avertizează că antreprenorii trebuie să se pregătească rapid pentru o ieșire dezorganizată a Marii Britanii din UE. 

Consens rapid sau criză națională

„Este o lovitură masivă pentru antreprenorii care sperau la mai multă claritate”, a declarat Carolyn Fairbairn pentru Financial Times. Directoarea generală a Uniunii Industriei Britanice se plânge că planurile de investiții stagnează de doi ani și jumătate. ”Dacă nu se ajunge mai repede la o înțelegere, există riscul unei crize naționale”, a adăugat Fairbairn. Lira sterlină a ajuns luni la cel mai scăzut nivel din ultimele 20 de luni. „Piețele se tem că prin amânările lui May se va pierde foarte mult timp valoros”, e de părere Thu Lan Nguyen, specialistă în probleme monetare la Commerzbank. Riscul unui Brexit dur a crescut, spune aceasta. Dacă se ajunge la acest scenariu, Bank of England se așteaptă la pierderi monetare de 25 procente. Banca centrală britanică se așteaptă și la scăderea prețurilor imobiliare.

Specialiștii preconizează daune serioase pentru economia britanică, dacă se va ajunge la un Brexit fără planuri concrete. ”Creșterea economică a țării ar putea scădea în medie cu 5 procente, dacă nu chiar cu 8 sau 10 la sută, dacă alți parteneri comerciali, cum ar fi SUA, ar aștepta încheierea unor noi tratate, spune Patrice Gautry, economistă-șefă la Union Bancaire Privee. Efectate ar fi mai ales exporturile. Conform prognozelor lui Euler Hermes, specialist în asigurări de credit, Marea Britanie ar putea pierde în cazul unui Brexit dur în jur de 30 miliarde de lire sterline numai în primul an. Pentru Germania, Hermes prevede o pierdere la exporturi în valoare de opt miliarde de euro. 

Două scenarii extreme

Theresa May a amânat deocamdată showdown-ul în camera inferioară. Emoțiile rămân puternice în rândul antreprenorilor, până la vot. Peter Schaffrik, economist-șef la RBC Capital Markets, spune că ambele scenarii extreme, fie un Brexit dur, fie niciun Brexit, sunt mai probabile decât o cale de mijloc. 

Abia luni, Curtea Europeană de Justiție a extins indirect posibilitățile pentru Brexit. CEJ a decis că Marea Britanie poate renunța la Brexit fără acordul celorlalte state UE. Un al doilea referendum ar fi, așadar, posibil. În ceea ce privește economia, Holger Bingmann crede că lipsa unei decizii este foarte riscantă. ”Lipsa unei decizii riscă să creeze haos în Marea Britanie și în Europa printr-un Brexit dezorganizat”.

(Articol de Nicolas Martin pentru Deutsche Welle)

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te