Marea dramă a Luminiței Gheorghiu, „soția” lui Rebengiuc din Moromeții. Un înger mă veghează din cer

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 31.08.2023 - 19:47
Dramele Luminiței Gheorghiu, „soția” lui Rebengiuc din Moromeții - Foto: Arhivă / imagine cu caracter ilustrativ

Luminiţa Gheorghiu a fost una dintre cele mai bune actrițe ale teatrului românesc. A jucat în nenumărate filme, însă cel mai cunoscut rol a fost cel al soției lui Ilie Moromete. În viața reală, actrița a dus lupte grele pe care publicul nu le știe.

SHARE

Zilele acestea se împlinesc 74 de ani de la nașterea unei mari actrițe, și anume, Luminița Gheorghiu. Actriţa, care a jucat în filme precum „Moromeţii“, „Moartea domnului Lăzărescu“ şi „Poziţia Copilului“, suferea de mai mulţi ani de o maladie care a făcut-o să-şi restrângă apariţiile publice. A murit la 71 de ani.

A avut o carieră impresionantă în teatru

Născută la 1 septembrie 1949 la Bucureşti, actriţa Luminiţa Gheorghiu a jucat până în 2003 pe scena Teatrului Bulandra, dar a avut o carieră extraordinară mai ales în cinematografie.

Citește și: Tatăl, un actor adorat de milioane de copii. Fiica joacă în 10 filme și dispare. Avea 27 de ani

A absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică din Capitală în 1972, la clasa profesorului Ion Cojar şi a debutat în teatru cu rolul Mărioara, într-o piesă montată de Alexandru Tocilescu pe scena Teatrului Cassandra. După absolvire, a fost repartizată la Teatrul Mihai Eminescu din Botoşani, iar în 1975 s-a mutat la Teatrul Tineretului din Piatra Neamţ. Un an mai târziu a devenit actriţă a Teatrului Bulandra din Bucureşti.  

Primul rol în film a fost în 1974, în pelicula „Stejar, extremă urgenţă“, în regia lui Dinu Cocea, dar primul rol important a fost cel al Catrinei, soţia lui Moromete, din filmul Moromeţii (1987), în regia lui Stere Gulea.  

Numele Luminiţei Gheorghiu este legat de noul val al cinematografiei româneşti, după apariţia în filmul „Moartea domnului Lăzărescu“, în regia lui Cristi Puiu, unde a jucat rolul asistentei de pe ambulanţă care îl plimbă pe pacientul Lăzărescu de la un spital la altul prin Bucureşti.

De altfel, Cristi Puiu a mai lucrat cu Gheorghiu şi anterior acestui film, pentru pelicula „Marfa şi banii“ (2001), producţie care este considerată cea cu care a început noul val al cinematografiei româneşti. Luminiţa Gheorghiu a jucat şi în filmul "Poziţia copilului" (2013), al lui  Călin Peter Netzer, peliculă care a primit Ursul de Aur la Festivalul de film de la Berlin.  Ea a mai apărut în filme de Liviu Ciulei, Radu Jude, Radu Mihăileanu şi Michael Haneke.

A obținut premii remarcabile

A fost membru al Uniunii Cineaştilor din România. Actriţa a primit în 2009, în cadrul Galei de premiere a Festivalului Internaţional de Film de la Iaşi (IIFF), eveniment desfăşurat în perioada 25 septembrie - 3 octombrie, Premiul de Excelenţă pentru întreaga carieră.

La 9 mai 2016, actriţa Luminiţa Gheorghiu, actorul Vladimir Găitan şi regizorul Victor Ioan Frunză au primit premii pentru întreaga activitate la cea de a XXIV-a ediţie a Galei Premiilor UNITER. La 26 septembrie 2017, la cea de-a patra ediţie a Galei Premiilor "Constantin Brâncoveanu", desfăşurată la Ateneul Român, Luminiţa Gheorghiu a primit Premiul la categoria Film.

De asemenea, s-a numărat printre personalităţile premiate la 25 martie 2019, la Gala Uniunii Autorilor şi Realizatorilor de Film din România (UARF).

Protagonistă a filmului "Poziţia copilului" (2013) în regia lui Călin Netzer, care a câştigat premiul Ursul de Aur la Berlinala 2013, Luminiţa Gheorghiu a fost una dintre actriţele cotate cu şanse mari la premiul Ursul de Argint pentru cea mai bună actriţă, în cadrul marelui eveniment.

A jucat rolul principal în filmul "Cuscrii" (regia Radu Potcoavă, 2014). De asemenea, a făcut parte din distribuţia filmului "Aferim!" (în regia lui Radu Jude, 2015), care a primit Ursul de Argint pentru regie la Festivalul de la Berlin, în februarie 2015.

Drama pe care a trăit-o artista

Regretata actriţă Luminiţa Gheorghiu, a trăit cu o durere imensă în suflet. Deşi a jucat perfect în rolul de mamă-eroină, puţină lume ştie prin ce nenorocire a trecut, provocată de moartea unuia dintre copiii ei.

În urmă cu mai mulţi ani, regretata actriţă a povestit în emisiun ea Happy Hour despre cea mai neagră perioadă din viaţa sa: “Iuliana o chema şi avea şase ani jumătate. Am un înger acum. După Revoluţie, mă uitam cum mamele îşi conduceau pe ultimul drum fetele de 18-20 de ani, în rochii de mireasă, şi mă gândeam: Doamne, ele sunt mai lovite decât mine. Eu am luat locul întâi şi la durere!”, povestea îndurerată actriţa, în cadrul unei emisiuni, potrivit Adevărul.

Citește și: Cezara Dafinescu renunță la căsnicia cu George Motoi pentru marea iubire. Vor fi împreună doar 7 ani

La scurt timp după această tragedie, a reuşit un rol memorabil, acela al soţiei lui Ilie Moromete. Despre rolul de mamă în viaţa reală, Luminiţa Gheorghiu spunea într-un interviu că a fost cam severă:

„Am avut - spun am avut pentru că am pierdut un copil – am avut 2 fete minunate. Eu am fost cam severă ca mamă, dar şi ele m-au ascultat. Le-am dus la pian, la chitară, la mandolină, la dans sportiv, la tot ce trebuie, după părerea mea, să înmagazineze un copil.”

Actrița a murit la vârsta de 71 de ani, după o lungă suferință.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te