Doliu în România! A murit actorul care i-a dat viață lui Baiazid, sub bagheta lui Sergiu Nicolaescu

DE Elena Petrescu | Actualizat: 04.07.2024 - 13:13
Doliu în România! A murit actorul care i-a dat viață lui Baiazid, sub bagheta lui Sergiu Nicolaescu - Foto: captura film

Doliu în România! A murit actorul care i-a dat viață lui Baiazid, sub bagheta lui Sergiu Nicolaescu. Marți, 2 iulie 2024, România și-a luat adio de la marele actor Ion Rițiu, care s-a stins din viață la vârsta de 73 de ani.

SHARE

Doliu în România! A murit actorul care i-a dat viață lui Baiazid, sub bagheta lui Sergiu Nicolaescu. Ion Rițiu (născut pe 4 decembrie 1950, la Târnăveni – decedat pe 2 iulie 2024, la Târgu Mureș) s-a alăturat Teatrului Național Târgu Mureș în anul 1975, la scurt timp după ce a absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică din București.

Doliu în România! A murit actorul care i-a dat viață lui Baiazid, sub bagheta lui Sergiu Nicolaescu

Regretatul actor s-a făcut cunoscut publicului român datorită rolurilor făcute în nenumărate filme aflate sub bagheta regizorală a unicului Sergiu Nicolaescu. Roluri precum inclusiv Puiu Faranga în “Ciuleandra” (1985), Rică Păsărin în “Duelul” (1981), Baiazid I în “Mircea” (1989), Căpitan de infanterie în “Noi, cei din linia întâi” (1986), Cavalerul cruciat Norbert în “Coroana de Foc” (1990) și Căpitanul Ionel Boeriu în “Punctul Zero” (1996).

Citește și: Un actor cunoscut din „Pirații din Caraibe” a murit după ce a fost atacat de un rechin

Orașul în care a debutat l-a onorat, pentru ultima oară, duminica trecută, cu două zile înainte ca Ion Rițiu să părăsească scena vieții. Actorul a fost una dintre cele zece personalităţi cărora le-a fost conferit titlul de Cetăţean de Onoare al Municipiului Târgu Mureş, duminica trecută, în cadrul Zilelor Târgumureşene.

"Ion Riţiu a fost un actor valoros, care a excelat atât pe scenă, cât şi în spatele camerelor de filmat, aducând onoare teatrului mureşean şi, pentru asta, va fi apreciat şi amintit etern. Odihnească-se în pace. Transmitem condoleanţe familiei îndoliate şi tuturor celor care l-au cunoscut şi l-au preţuit pe Ion Riţiu. Informaţii referitoare la slujba de înmormântare vor fi comunicate curând de familia Riţiu" - a fost omagiul postat de Teatrul Naţional Târgu Mureş pe pagina oficială de Facebook. 

Pe scena Teatrului Național Târgu Mureș, Ion Rițiu a dat viață unor personaje extrem de îndrăgite de public, precum Ion al Glanetașului în “Ion” (r. Dan Alecsandrescu, 1985), Contele Ștefan Illésházy în “Procesul Horia” (r. Dan Alecsandrescu, 1977), Rosencrantz în “Hamlet” (r. Nicolae Scarlat, 1983), Lucentio în “Îmblânzirea Scorpiei” (r. Mircea Cornișteanu, 1993).

Citește și: Recunoașteți personajul? Actorul ce a rămas profesor de română toată viața. A murit uitat de public

Ion Riţiu a fost căsătorit cu actriţa Ilka Kilyen, cu care a avut doi copii, Daniel şi Krisztina. Din relațiile precedente, regretatul actor a mai avut alți 3 copii: Noemi Ugron, Lucia Rițiu și Alin Rițiu. Doi dintre copii trăiesc la Târgu Mureș și unul dintre ei s-a mutat în Belgia.
Fiica lui, Krisztina, a lăsat un mesaj simplu dar ăncărcat de emoție pe pagina ei personală de Facebook: ”Ieri, pe data de 2 iulie 2024, acum 24 de ore, tatăl meu, Ion Rițiu s-a stins.
Conform cerinței lui va fi incinerat iar ulterior vom organiza comemorarea lui. Vă vom anunța...”

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te