Doi români s-au înrolat în armata ucraineană ca să se lupte cu rușii: „Luptăm pentru eliberare”

DE Alin Crișan | Actualizat: 07.02.2024 - 22:13
Doi români s-au înrolat în armata ucraineană ca să se lupte cu rușii: „Luptăm pentru eliberare” - Foto: Ziarul de Iași

Doi români s-au înrolat în armata ucraineană ca să se lupte cu rușii. Ei s-au înrolat în armata ucraineană, însă luptă într-un batalion denumit Grupul de Luptă Român „Getica”.

SHARE

Primul ieşean despre care jurnaliştii Ziarul de Iaşi au scris pe data de 23 decembrie că a ajuns în Ucraina are indicativul „Grandpa”, aproape 50 de ani şi domiciliul în municipiul Iaşi. Acesta a ajuns în Ucraina cu două săptămâni înainte de Crăciun.

Doi români s-au înrolat în armata ucraineană ca să se lupte cu rușii: „Luptăm pentru eliberare”

Al doilea a ajuns după o săptămână diferenţă de primul şi are vârsta de 30 de ani. Şi acesta are domiciliul în municipiul Iaşi. 

Ei s-au înrolat în armata ucraineană, însă luptă într-un batalion denumit Grupul de Luptă Român „Getica”. Aceştia au filmat un clip şi l-au transmis jurnaliştilor Ziarul de Iaşi zilele trecute, fără să ne precizeze locaţia exactă, aceasta fiind secretă.

Ieşenii au feţele acoperite pentru a preîntâmpina identificarea de către serviciile de spionaj ruseşti.

Pe cale să formeze un pluton românesc

Comandantul român cu indicativul Getotac ne-a spus că este pe cale să formeze pluton de soldaţi deoarece a avut chiar şi câte 15 cereri de recrutare în două zile. Însă refuză mulţi dintre ei deoarece nu ar face faţă luptelor.

Soldaţii care nu au un psihic bun sunt respinşi deoarece ar încurca foarte mult trupa, ba chiar le-ar pune în pericol vieţile. De altfel, mulţi dintre soldaţii români şi-au pregătit câte un video pentru cei dragi de acasă, în caz în care a muri în luptă.

„Numărul de soldaţi în «Getica» se măreşte aproape săptămânal de când am început acest proiect. Suntem detaşaţi pe frontul de sud, undeva pe râul Nipru.

Putem să spunem că împreună cu unităţi formate din ucrainieni, tătari din Crimeea şi luptători internaţionali vom asista şi ajuta, atât cât ne va fi cu putinţă, împingerea forţelor Federaţiei «Duse» înspre Crimeea şi apoi, cu voia lui Dumnezeu, vom lupta pentru eliberarea Crimeei, la fel cum au făcut-o strămoşii noştri români în 1941 şi 1942.

«Getica» a fost într-o pauză operaţională de câteva luni. În primul rând, cei ce erau deja aici s-au odihnit, mulţi au mers în concediu, câţiva au rămas la baza din Kyiv. Eu personal am decis să pornesc proiectul «Getica» în această perioada de pauză.

Am găsit un batalion sub care să operăm şi datorită faptului că pagină noastră de Facebook a început să primească din ce în ce mai multe vizite şi implicit interacţiuni, mulţi români ne-au trimis cereri de recrutare.

Înainte de rotaţia pe front am ajuns iarăşi la un efectiv care să ne permită să fim eficienţi din punct de vedere tactic şi operational. Din ce în ce mai mulţi români se alătură grupului şi foarte mulţi ne sprijină din ţară”, a spus Getotac.

Citește mai multe pe Ziarul de Iași.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te