Doar 42 de paturi la ATI pentru pacienții COVID, în toată țara. 400 de cazuri de ATI, într-o lună

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 30.03.2021 - 11:25
Doar 42 de paturi la ATI pentru pacienții COVID, în toată țara. 400 de cazuri de ATI, într-o lună. Inquam Photos /Virgil Simonescu

în prezent, mai sunt doar 42 de locuri libere la ATI pentru pacienții cu COVID critici, în toată țara, arată un calcul bazat pe datele publice despre numărul pacienților internați la terapie intensivă și numărul de paturi din toată țara, date comunicate de Ministerul Sănătății.

SHARE

Dacă, în valul al doilea al pandemiei, între lunile septembrie și decembrie, s-a înregistrat o creștere de aproape 300 de pacienți critici COVID/lună, pornind de la 450 în septembrie și ajungând la 1.100 la finele lui decembrie 2020, în al treilea val creșterea este considerabil mai mică, dar mult mai rapidă: între 28 februarie și 29 martie, numărul pacienților critici a crescut cu aproape 400. 

Citește și: Flavia Groșan putea fi sancționată: a încălcat Protocolul de tratament al pacienților cu COVID 

Cum a evoluat numărul pacienților ATI în valul al treilea: 400 în plus într-o lună 

Duminică, la terapie intensivă erau internați 1.386 de pacienți critici, cel mai mare număr de la începutul pandemiei. În total, în România sunt 1.428 de paturi la ATI pentru pacienții cu COVID, conform celor mai recente date publice ale Ministerului Sănătății, pentru Hotnews.

Datele despre evoluția numărului de pacienți critici la ATI arată că numărul acestora a început să crească de la sfârșitul lunii februarie – astfel, în 26 februarie, erau 968 de pacienți critici, numărul lor crescând, două zile mai târziu, la 1.006.

Creșterea a fost constantă toată luna martie, diferența între sfârșitul lunii februarie și sfârșitul lunii martie fiind de aproape 400 de pacienți critici în plus la ATI. În 8 martie, erau internați la ATI 1.098 de pacienți critici, două zile mai târziu, erau peste 1.100 de pacienți critici, iar o săptămână mai târziu, în 15 martie, erau deja 1.225 de pacienți critici.

Prima zi cu peste 1.300 de pacienți critici a fost în 19 martie – 1.313. Zece zile mai târziu, sunt 1.386 de pacienți critici.

Citește și: Cristoiu cere ca Maia Morgenstern să fie pedepsită pentru diversiunea „pornită” de Iohannis

Valul al doilea al pandemiei: de la 450 de pacienți critici în septembrie la 1.100 în 31 decembrie 

Spre comparație, în valul al doilea al pandemiei, creșterea a fost de aproape 300 de pacienți critici la ATI pe lună. În septembrie 2020, România avea circa 450 de pacienți critici la ATI. În 10 septembrie, erau 459 de pacienți critici la ATI, în 28 septembrie, erau deja 557 de pacienți. Două săptămâni mai târziu, în 15 octombrie, erau deja 721 de pacienți în 29 octombrie, erau 868 de pacienți critici, iar în iar în 4 noiemmbrie, erau 1.001 de pacienți critici. Creșterea a fost constantă până în prima jumătate a lunii decembrie. Astfel, în 14 decembrie, erau 1.289 de pacienți critici, apoi numărul acestora începe să descrească, ajungând în 31 decembrie 2020 la 1.130.

Citește și: VIDEO De ce e periculos să folosești antibioticele pentru tratarea COVID-19

Tulpina COVID din Marea Britanie, răspândită în țară, duce la cazuri severe 

Institutul Național de Sănătate Publică a avertizat, într-o analiză publicată la finalul lui februarie, că numărul cazurilor de COVID va crește semnificativ, ceea ce va duce și la creșterera numărului de pacienți la ATI. 

Atunci, INSP arăta că „Observarea acestei creșteri a numărului de cazuri nu poate fi pusa pe seama răspândirii in comunitate a variantei de virus din Marea Britanie. Era de așteptat ca deschiderea școlilor va introduce un nivel sporit de mobilitate si interacțiune suplimentare in cadrul comunităților, ceea ce va afecta situația epidemiologica. La acestea se adaugă si redeschiderea in unele zone a activităților operatorilor economici din domeniul horeca,
jocuri de noroc si cultura, precum si probabil o relaxare la nivel individual in ceea ce privește masurile de protecție si a interacțiunilor, datorata „oboselii pandemice”.

Într-o nouă analiză, publicată în 25 martie, INSP avertiza că una din noile tulpini de COVID, varianta britanică - B.1.1.7 - a fost demonstrată deja pentru 71,4% din județele țării și există o probabilitate mare să fi cuprins deja întreg teritoriul României și că, „potrivit evidențelor sosite din UK referitoare la varianta B.1.1.7, severitatea mai mare a bolii pe care o generează”. 

Evoluția numărului de pacienți critici la ATI în 2021: 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te