Discuție între miniștrii de externe român și britanic după atacul asupra navei Mercer Street

DE Andrei Vasilescu | Actualizat: 01.08.2021 - 11:03
Nava Mercer Street a fost atacată Foto: Twitter

Un român membru al echipajului petrolierului Mercer Street şi un britanic au fost ucişi într-un atac comis joi, în circumstanţe neclare, în timp ce nava se deplasa în largul coastelor Omanului în Marea Arabiei din nordul Oceanului Indian.

SHARE

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a avut un schimb de opinii cu omologul britanic, Dominic Raab, referitor la incidentul care a implicat nava "Mercer Street", informează MAE român.

Potrivit unui comunicat al MAE transmis, duminică AGERPRES, schimbul de opinii cu ministrul afacerilor externe, al Commenwealth-ului şi dezvoltării Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, Dominic Raab, a vizat necesitatea elucidării cât mai rapide a circumstanţelor în care a avut loc incidentul violent din 29 iulie 2021, în urma căruia au murit un cetăţean român şi un cetăţean al Regatului Unit.

Şeful diplomaţiei britanice a transmis ministrului Aurescu condoleanţele sale pentru decesul cetăţeanului român, alături de un cetăţean al Regatului Unit, în urma incidentului violent produs la 29 iulie 2021 în zona strâmtorii Hurmuz, care a implicat nava "Mercer Street".

De asemenea, ministrul Raab a exprimat disponibilitatea autorităţilor britanice de a se coordona cu partea română în vederea efectuării procedurilor de repatriere.

Ministrul Bogdan Aurescu i-a mulţumit omologului britanic pentru mesajul său de compasiune şi a transmis, la rândul său, condoleanţe pentru decesul cetăţeanului Regatului Unit aflat la bordul aceluiaşi vas, precum şi interesul pentru coordonarea eforturilor comune de repatriere.

Cei doi miniştri au realizat un schimb preliminar de informaţii privind circumstanţele în care s-a produs tragicul eveniment, exprimând necesitatea stabilirii cât mai rapide a acestora, şi au convenit să menţină acest subiect în atenţie şi să rămână în contact apropiat până la stabilirea cu exactitate a circumstanţelor producerii incidentului.

Aurescu a avut, sâmbătă, o convorbire telefonică şi cu omologul israelian, Yair Lapid, referitoare la incidentul care a implicat nava "Mercer Street" în zona strâmtorii Hurmuz.

Suspiciuni de piraterie

În momentul incidentului, nava sub pavilion liberian se afla în nordul Oceanului Indian, călătorind de la Dar es Salaam (Tanzania) la Fujairah (Emiratele Arabe Unite), fără încărcătură la bord, potrivit comunicatului. O anchetă este în curs de desfăşurare pentru a stabili circumstanţele evenimentului.

Potrivit site-ului de operaţiuni maritime britanice UKMTO, un organism de luptă împotriva pirateriei, subordonat Royal Navy, atacul a fost semnalat joi în jurul orei 18:00 GMT. Zodiac Maritime confirmase pe Twitter "suspiciuni de piraterie" la bordul M/T Mercer Street.

Ministerul britanic al Apărării a declarat că este la curent cu informaţiile privind un atac asupra unei nave comerciale în largul coastelor Omanului, adăugând că sediul său din regiune desfăşoară în prezent investigaţii.

Proprietarul navei este japonez, iar nava este administrată de baza britanică a companiei Zodiac Maritime, care este deţinută de omul de afaceri israelian Eyal Ofer, clasat pe locul 197 în topul celor mai bogate persoane de către Forbes, cu o avere estimată la 11,3 miliarde de dolari. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.