Director la stat cu 4.000 €/lună, condamnat la pușcărie. Și-a decontat alți 12.000 € pentru chirie

DE Alex Darvari | Actualizat: 13.05.2022 - 09:40
Director la stat cu 4.000 €/lună, condamnat la pușcărie. Și-a decontat alți 12.000 € pentru chirie / Pexels

Constantin-Marius Maftei, fost director în cadrul Autorităţii Naţionale pentru Cetăţenie, a fost condamnat de Tribunalul Bucureşti la un an şi şase luni închisoare cu suspendare pentru săvârşirea infracţiunii de înşelăciune în formă continuată.

SHARE

Condamnarea, într-un dosar în care este acuzat că a decontat nelegal de la stat aproape 12.000 de euro pentru chirie.

De menţionat că directorul avea venituri consistente la Autoritatea Naţională pentru Cetăţenie. Astfel, în declaraţia de avere depusă pe anul 2018, Constantin-Marius Maftei a menţionat un salariu anual de 197.000 lei (aproximativ 40.000 euro).

Citește și: Clanul Ghenosu: crime, tâlhării, șantaj, proxenetism, atacuri armate. Cum au fost prinși interlopii

Instanţa a dispus ca fostul director să stea sub supravegherea Serviciului de Probaţiune Bucureşti timp de doi ani, perioadă în care este obligat să presteze 60 de zile muncă neremunerată în folosul comunităţii în cadrul în cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului Sector 1 sau în cadrul Fundaţiei pentru Promovarea Sancţiunilor Comunitare.

De asemenea, Constantin-Marius Maftei a fost obligat de judecători să plătească Autorităţii Naţionale pentru Cetăţenie suma de 58.075 lei (aproape 12.000 de euro), reprezentând folosul necuvenit obţinut prin decontarea chiriei în mod nelegal.

Decizia nu este definitivă şi poate fi atacată cu apel.

Potrivit DNA, Constantin-Marius Maftei era la data faptelor funcţionar public, personal de specialitate juridică asimilat magistraţilor, iar începând cu data de 9 martie 2017 a ocupat şi funcţia de director al Direcţiei Secretariatul Tehnic al Comisiei pentru Cetăţenie din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Cetăţenie, aflată în subordinea Ministerului Justiţiei.

Citește și: VIDEO Piloții ucraineni încep pregătirea pe celebrele Thunderbolt, ce „vânează” tancuri și blindate

"În perioada 13.06.2016 - 20.04.2018, inculpatul Maftei Constantin-Marius (...) a determinat cu intenţie mai multe persoane din conducerea instituţiei unde îşi desfăşoară activitatea să-şi îndeplinească, fără vinovăţie şi cu încălcarea prevederilor legale, atribuţiile de serviciu în legătură cu întocmirea, verificarea, semnarea, vizarea sau, după caz, aprobarea lunară a unor documente elaborate în cadrul unei proceduri de compensare a chiriei", spun procurorii.

DNA susţine că Maftei a depus 23 de cereri întocmite în baza unor contracte de închiriere, deşi nu a locuit niciodată în acele locuinţe, în urma cărora Autoritatea Naţională pentru Cetăţenie, în mod nelegal şi fără drept, a dispus plata sumei totale de 58.075 de lei. Aceasta reprezintă o pagubă adusă bugetului instituţiei, precum şi un folos necuvenit obţinut de Constantin-Marius Maftei. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.